Turistov v horských hoteloch ubudlo, tí čo prišli, hľadajú zľavy

Počet turistov ubytovaných v slovenských horských hoteloch oproti minulému roku klesol, návštevníci viac ako po iné roky vyhľadávajú akcie a zľavy. Hotelierom chýbali na začiatku prázdnin najmä českí, poľskí a maďarskí turisti, vyplynulo z ankety.

25.07.2009 11:06
Térryho chata, Tatry Foto:
Térryho chata vo Vysokých Tatrách.
debata

Riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý odhadol pokles návštevnosti slovenských veľhôr oproti minulému roku približne o 15 percent. Chýbajúcich turistov zo susedných krajín podľa neho čiastočne nahradil väčší záujem Angličanov, Nemcov a Rakúšanov.

Podľa hovorkyne spoločnosti Tatry Mountain Resorts Kataríny Šarafínovej je prebiehajúca sezóna neštandardná. „Návštevníci si viac chránia peňaženky a vyhľadávajú lacnejšie služby a zľavy,“ povedala. Turisti vraj napríklad častejšie ako po iné roky využívajú jednosmerné cestovné lístky na lanovky.

Najmä maďarskí a poľskí turisti chýbali hotelierom aj v Nízkych Tatrách a vo Veľkej Fatre. „Väčšinu ubytovaných tvoria domáci rekreanti,“ povedala recepčná Šport Hotela na Donovaloch Andrea Ostrihoňová. Napriek tomu, že sa v tomto horskom stredisku zlepšila ponuka letných turistických atrakcií, približne polovica lôžok hotela je v súčasnosti neobsadených. Návštevníci si tam môžu napríklad vyskúšať letnú bobovú dráhu, lanové centrum či navštíviť rozprávkovú dedinu Habakuky.

Úplnú stratu klientov z Maďarska a Poľska hlási v posledných týždňoch aj Horský hotel Šachtička pri Banskej Bystrici. Podľa marketingového manažéra hotela Ivana Matinu aj tam zaznamenali väčšiu šetrnosť návštevníkov. „Ak aj prídu, chcú nižšie ceny ubytovania a spotrebujú menej služieb ako po minulé roky,“ povedal Matina.

Začiatok prázdnin bol pomerne dobrý pre hotel Teplica pri Trstenej, v súčasnosti je však zariadenie s kapacitou 72 lôžok takmer prázdne. Naopak, priemerný počet návštevníkov hlási horský hotel Poľana nad Detvou. Podľa recepčnej Kristíny Šlajcherovej sa tohoročná letná turistická sezóna od iných výrazne nelíši. Hotel sa však aj v minulosti orientoval najmä na domácich klientov.

debata chyba