Žilina zapísala už osemsto rokov. Z osady sa stalo mesto

Nazývajú ju perlou na Váhu či mestom pod Dubňom. A ešte nedávno to bolo "Slotovo". To však odplavil harmančekový čaj. Ale prvýkrát sa o nej písalo ešte ako o terra de Selinan - zem Žiliňany.

27.07.2009 15:18
Žilina Foto: ,
Dominantou Žiliny sú Farský kostol so susednou Burianovou vežou.
debata

Vlani si Žilina zapísala okrúhlych osemsto rokov.

Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.
Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.

Obohnaná je kopcami, skalami a kedysi ju obklopovalo päť hradov – vodný hrad Budatín, Varín, Strečno, Lietavský a Hričovský hrad. A ešte vlani, keď Žilina oslavovala svoju úctyhodnú osemstovku, malo byť a podľa niektorých aj bolo odhalené jedno z najväčších tajomstiev mesta. Konečne sa našiel stáročiami spomínaný a historikmi, pamiatkarmi a archeológmi hľadaný žilinský hrad. Priamo v centre, v susedstve Farského kostola a starej fary sa medzi hlinou črtala kruhová kamenná stavba.

Pre jedných sa záhada so žilinským hradom definitívne vyriešila, niektorí historici však stále váhajú. V každom prípade však tak rýchlo ako sa hrad našiel, sa aj stratil. Vraj sa však ešte má vrátiť ako atrakcia a súčasť oveľa väčšieho hradu, obchodnejšieho a zábavnejšieho… Vráti sa tiež stará fara, národná kultúrna pamiatka, ktorú pred rokom rozobrali počas jednej noci bagre. Ako mnohé staré v Žiline, ustúpili niečomu novému. Asi len málo Žilinčanov tuší a vie, ako bude vyzerať nová stavba pri farských schodoch. Veľké predstavenie sa zatiaľ nekonalo, aj keď základy stavby z jamy hlbokej skoro 20 metrov veselo vyrastajú.

V Žiline žijú Žilinci a Žilinčania. Za Žilincov sa považujú tí, čo sa v meste narodili. Kto sa narodil inde a do Žiliny sa prisťahoval, je Žilinčan. Neoficiálnym, ale asi najznámejším symbolom sú dve veže nad kamennými hradbami – balustrádami. Pohľad z Hlinkovho námestia, kde kedysi stál pivovar, na Farský kostol so susednou Burianovou vežou. Hradčany spájajú dve žilinské námestia v centre mesta. Tým druhým je historické Mariánske námestie, ktoré je vraj srdcom mesta. V každom prípade robí starú Žilinu veľmi príjemným mestom. Centrom života je už niekoľko storočí štvorcový rínok, hoci ho menili požiare či zemetrasenia. S dvomi studňami, zatiaľ nefungujúcou fontánou, lavičkami, letnými terasami a barokovou sochou Immaculatou.

Tú kedysi chceli z námestia odstrániť a premiestniť na iné miesto, lenže takýto pokus skončil pád kamenára z lešenia a jeho smrť. Z námestia vybieha deväť ulíc. Štvorec lemujú meštianske domy s podsieňami alebo laubňami, ktoré sa po celom obvode zachovali len v Žiline. V podzemí sú gotické chodby, katakomby, ktoré si prísne strážia tajomstvá. Aj to, ako sa podľa legendy dalo týmto podzemným systémom dostať až do Budatínskeho zámku. Zatiaľ sa dajú navštíviť tie, ktoré sú pod jezuitským kláštorom.

Moderná Žilina je metropolou severozápadného Slovenska a krajským mestom. Má svoje dopravné uzly, skrachovanú chemickú fabriku, ale aj investíciu storočia automobilku Kia, ktorá do mesta priviala aj kus Kórey. Je známa tiež ako mesto mnohých sôch, z ktorých Štúrova nadživotná podobizeň leží v dopravnom depe. Má niekoľko jám, z ktorých pomaly ale aj rýchlo vyrastajú hotely, mrakodrapy a nákupné centrá. Jedno z nich prekryje celé Štúrovo námestie. A škoda, že sa asi už nikdy nesplní plán, že pešia zóna bez automobilového ruchu cez Masaryčku, Hlinkovo, Mariánske, Štúrovo námestie sa potiahne až na Bulvár.

Zilina
          
Zilina1
debata chyba