Magická príťažlivosť tajomstiev a atrakcií

Vraj je drsný, ale krásny. V lete vždy o pár stupňov chladnejší, otvorený pre zdatných aj menej náročných turistov, ponúkajúci oddych v teplých liečivých prameňoch. Horné Považie, Kysuce, Orava, Liptov a Turiec ukrývajú prírodné poklady Žilinského kraja.

28.07.2009 16:37
Parný vláčik vo Vychylovke Foto:
Parný vláčik na lesnej úvraťovej železničke vo Vychylovke ponúka turistom jedinečnú jazdu do minulosti.
debata

Akési čudné gule sa objavili pri ťažbe v kameňolome Megoňky pri Čadci. Sú za ich dokonalými oblými tvarmi mimozemšťania, dávne civilizácie, zvetrávanie alebo more? Tajomstvo, ktoré zatiaľ nikto neobjasnil, je celkom zaujímavé pre turistov. Môžu ich vidieť len v pásme od Čadce-Milošovej až po Klokočov. A takisto aj ďalšiu prírodnú zaujímavosť – čierne zlato na Kysuciach – Korňanský ropný prameň. Návštevníci ho nájdu ľahko, len pár metrov od hlavnej cesty v dedinke Korňa. Tradície sa uctievajú v skanzene Vychylovka.

Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.
Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.

Múzeum v prírode zachránilo kysuckú ľudovú architektúru – zrubové domy, kopaničiarske usadlosti, vodný mlyn či murovanú kaplnku. Jazdu do minulosti ponúka parný vlak na lesnej úvraťovej železničke. V Jahodníckych hájoch pri Martine je najväčší skanzen na Slovensku. V Zuberci je múzeum oravskej dediny, v Pribyline zase liptovskej.

Snehový raj na Veľkej Rači sa v letných mesiacoch mení na slnečný, s adrenalínovou bobovou dráhou, kde jedna jazda vyjde na tri eurá. Šantiť sa dá aj na trampolínach, kolobežkách alebo lanovom parku. Prírodu aj ľudové umenie možno obdivovať v nádhernej Rajeckej doline s pohyblivým dreveným betlehemom alebo v Gaderskej doline s čarovnou dedinkou Blatnica. Túry, čo sa oplatia, treba absolvovať vo Vrátnej a jej Dierach s kaňonmi a vodopádmi, kochať sa možno výhľadmi z kamenného Rozsutca alebo malofatranského Kriváňa. Riečne chodby, ľadová výzdoba a teplota aj v lete do troch stupňov je v Demänovskej ľadovej jaskyni.

O trochu teplejšie je v najnavštevo­vanejšej Demänovskej jaskyni slobody. Obe sú na severnej strane Nízkych Tatier, vstup do každej stojí sedem eur. Dedinka Liptovský Ján bola kedysi zemianskou obcou, preto sa tu zachovalo 16 kaštieľov a kúrií. Za dedinou je vytvorená nádrž s termálnym prameňom, kde sa dá zadarmo vykúpať v liečivej vode. Južný okraj obce je vôbec bohatý na termálne a minerálne pramene, v minulosti sa ich tam nachádzalo štrnásť. Spoplatnené termálne parky s vodnými atrakciami sú v Tatralandii, Bešeňovej, Oraviciach, pri kúpeľoch v Turčianskych Tepliciach.

Žilinský kraj chránia z každej strany hrady. Niektoré treba dobývať náročnejšími výstupmi, iné sa dosiahnu jednoducho. Napríklad aj na pltiach, ktoré splavujú rieky popod skalné bralá dvoch najznámejších hradov v Strečne a Oravskom Podzámku. Ceny plteniek pre dospelého sú 10 eur v oboch pltníckych spoločnostiach. Galéria, ktorá svojich návštevníkov „rozmaznáva“ aj vyhliadkovou plavbou na lodi, je Oravská galéria. V barokovom kostole na Slanickom ostrove umenia má výstavné priestory, ktoré spomínajú aj na zatopené obce pod hladinou Oravskej priehrady.

Ubytovanie - Zilina
debata chyba