Žilinský kraj sa vyfarbil. Namodro

Väčšina fotografií, ktoré do redakcie prišli od fotografov zo Žilinského kraja, mala jeden spoločný znak. Modrú farbu. Ľudia zo severu Slovenska totiž najčastejšie zasielali obrázky s modrou hladinou vodných nádrží a riek, ale aj fotografie hôr, nad ktorými pokojne "pláva" modrá obloha.

30.07.2009 12:25
Žilinský kraj Foto:
Na hrebeni. Západné Tatry.
debata

Obyvatelia Žilinského kraja zrejme považujú za najfotogenickejšiu časť svojho regiónu práve prírodu, obrázkov z miest prišlo tentoraz pomenej.

Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.
Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.

Mýli sa ten, kto si myslí, že dobré kúpanie je skôr dominantou južných častí Slovenska. Najčastejším objektom amatérskych fotografov bola najväčšia vodná nádrž na Váhu – Liptovská Mara. Zo snímok je jasné, že je nádherná cez deň aj pri západe slnka. Nemenej fotogenická je aj Oravská priehrada či rieka Váh točiaca sa v lesných dolinách. Fotky však prišli aj z Bešeňovej či akvaparku Tatralandia.

Druhým výrazným motívom boli hory. Od Fatry až po Tatry. Fotografované z rôznych uhlov – od vrcholových fotografií s krásnymi panoramatickými výhľadmi až po obrázky lesov a dlhých tajomných údolí. Občas sa do prírodnej scenérie primiešalo aj dielo človeka – najčastejšie zrúcanina hradu, drobný kostolík či romantická drevenica. Obľúbeným terčom fotografov bol aj Oravský hrad.

Vrátna dolina. Pohľad zo Zbojníckeho chodníka.... Foto: peterziman.flog
Žilinský kraj Vrátna dolina. Pohľad zo Zbojníckeho chodníka. FOTO: peterziman.flog

Vrátna dolina. Pohľad zo Zbojníckeho chodníka. FOTO: peterziman.flog

Menej sa už Žilinčania, Oravci, Liptáci a ďalší obyvatelia kraja chválili svojimi mestami. Okrem niekoľkých snímok z centra Žiliny a Liptovského Mikuláša neprišli takmer nijaké ďalšie obrázky obydlí. Na severe skrátka dominuje príroda.

debata chyba