Poďte sa báť na Oravský hrad

Záhadné postavy, Čierna pani, duchovia a rôzne iné strašidelné veci sa hovoria o Oravskom hrade. Adrenalínové podujatia hrdá pamiatka Oravy ponúka aj toto leto. Na "Drakulovom hrade" sa bude opäť strašiť už zajtra. Zvyčajne osvetlený hrad sa ponorí do tmy. Len kde-tu sa mihnú drobné tajomné svetielka...

30.07.2009 15:26
Oravský hrad Foto:
Oravský hrad priťahuje pozornosť návštevníkov už niekoľko storočí.
debata

Návštevníci nebudú strašidlám odolávať vo veľkých skupinách, ale do útrob hradu sa postupne vydajú len dvaja-traja. Posvietia si baterkami a lampášmi, aby vyčíhali strašidelné bytosti skôr, ako ich tie vyľakajú. „Bude to mimoriadna noc,“ sľubuje riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková. „Návštevníci pôjdu zákutiami, ktoré nepoznajú a do ktorých sa bežne nedostanú, pretože momentálne nie sú sprístupnené a tam si už na nich počkajú strašidlá,“ dodala. Dostanú sa do tajomného traktu Turzovho paláca, s ktorým sa spája asi najviac zjavení a v ktorom sa vraj občas poprechádza aj Čierna pani. „Je to veľmi zaujímavý priestor, ktorý my nazývame kuchyňou hradu,“ prezradila Jagnešáková. Vrcholom prehliadky bude stredoveká poprava na hlavnom nádvorí. „Vyzerá dosť autenticky,“ naznačila šéfka múzea.

Piatkovou strašidelnou nocou sa to však nekončí. Strašidielka sa na tajomný hrad chystajú ešte v polovici augusta, keď je naplánovaná večerná prehliadka hradu pre deti. Na Oravskom hrade sa nakrúcal aj prvý nemý film – mrazivý horor o krvilačnom grófovi – Upír Nosferatu. Drakula na hrad nezanevrel ani tento rok, príde na nočnú prehliadku koncom augusta. „Drakulovskú nočnú prehliadku robievame pred posledným augustovým víkendom v piatok. Síce je vždy v inom štýle, ale stále v nej sprítomňujeme grófa Drakulu,“ pripomína riaditeľka.

Oravského hradu sa nikdy nezmocnili dobyvatelia, ktorým sa ho nedarilo dobyť. V súčasnosti sa mu podarilo predbehnúť v počte návštevníkov Bojnický zámok. Vlani jeho bránami prešlo 210-tisíc turistov a získal titul najnavštevovanejší slovenský hrad. Veď nie nadarmo sa hrdo týči na strmom skalnom brale nad Oravským Podzámkom. Je stredovekým hradom, najviac sa stavebne rozrástol a vlastne aj získal súčasnú podobu v 16. a 17. storočí, keď hrad patril Turzovcom. Tri výškové terasy hradnej skaly zaplnili horný hrad – Citadela, ktorá je najstaršou časťou hradu, stredný a dolný hrad, ku ktorému patrí Turzov palác, kaplnka svätého Michala, západná a východná bašta, budova fary a obranný systém.

debata chyba