Turistom v Tatrách poslúži nový most

Pod Studenovodskými vodopádmi neďaleko Rainerovej chaty a pár minút od obľúbeného Hrebienka sa už niekoľko dní dá prejsť po novom moste. Nahradil starý, ktorý bol celý z dreva, ale na jeho stave sa podpísal čas a poveternostné vplyvy. Drevené nosníky boli vymenené za oceľové profily. Nový most s dĺžkou 25 metrov predstihol predchádzajúci dĺžkou o viac ako tri metre a stal sa najdlhším v Tatrách. Nové premostenie navyše zdvihli o viac ako pol metra.

31.07.2009 15:21
Tatry, most Foto:
Dvadsaťpäť metrov dlhý most nahradil pod Studenohorskými vodopádmi starý drevený.
debata

Firme, ktorá robila rekonštrukciu, dal most riadne zabrať. „Na opravu premostenia sa použilo takmer 45 ton materiálu. Jeho podstatnú časť priniesli zamestnanci firmy, ktorá most rekonštruovala, na vlastných pleciach od Rainerovej chaty. Pre nepriaznivé poveternostné podmienky sa práce na dokončení predĺžili o takmer mesiac,“ povedala hovorkyňa Štátnych lesov TANAP Lenka Burdová.

Turistom sa nový most páči, zrejme sa stane ďalšou tatranskou atrakciou. „Bol som tu pred niekoľkými rokmi, starý most bol pekný, drevený. Nový vyzerá masívnejšie a bezpečnejšie, určite aj viac vydrží,“ myslí si Miroslav Lukáč z Košíc. Podobne ako iných turistov aj jeho prekvapili skrutky trčiace pri vrchnej časti zábradlia. Ich záhada je už vyriešená. Podľa Lenky Burdovej čakali na osadenie kameňov. Okruhliaky tak dodali mostu zaujímavý a nezameniteľný vzhľad. Náklady na kompletnú opravu premostenia boli 32 300 eur (vyše 970-tisíc korún).

debata chyba