Nespravodlivo v tieni letiska. Frankfurt

Jedno z najrušnejších letísk Európy, sídlo Európskej centrálnej banky a mrakodrapy. Taká je všeobecná predstava o hlavných atrakciách Frankfurtu nad Mohanom. Mesta, ktoré má medzi ľuďmi povesť bizniscentra a nie turistickej destinácie. Ak však Frankfurt spoznáte aj inak ako prestupný bod pri medzinárodných letoch, rozhodne neoľutujete.

03.08.2009 14:57
Frankfurt
Alte Oper je síce iba kópiou pôvodnej budovy, ale svoj pôvab nestratila.
debata

Moderný duch: dôsledok vojny

Prvé dojmy, ktoré najväčšie mesto Hessenska v návštevníkovi zanechá, sú nasledovné: ruch, multikultúra a modernosť. Počas prechádzky hlavnými ulicami sa skutočne utvrdíte v tom, že biznis – tak bankový ako aj akýkoľvek iný – je to, z čoho a čím mesto žije. Uponáhľaní, oblekovo uniformovaní bankári a manažéri sú skutočne všade. V rovnako hojnom počte sa frankfurtskými bulvármi sem a tam presúvajú aj masy prisťahovalcov všetkých farieb pleti, rás, národností a sociálnych vrstiev.

Moderný duch mesta má žiaľ tienistý pôvod – Frankfurt bol po druhej svetovej vojne jedným z najviac zničených nemeckých miest. Preto sa prakticky všetko muselo vybudovať nanovo. Vrátane niektorých hlavných historických pamiatok. Opera Alte Oper či katedrála Kaiserdom sú dnes (pomerne vernými) kópiami svojich historických predchodcov. Originály totiž vojna premenila na ruiny. Nový duch mesta má však aj pozitívnejšiu stránku – infraštruktúra je moderná, cesty široké a dopravné zápchy zriedkavé.

Staronový Frankfurt

Klasické európske „staré mesto“, napriek tomu, že štvrť s názvom Altstadt vo Frankfurte existuje, by ste tu hľadali márne. Prakticky jediným historickým námestím je Römer Platz. Maličké (v skutočnosti omnoho menšie ako na pohľadniciach alebo fotografiách), ale o to krajšie. Pôvodných domov je málo, väčšina z nich musela byť po vojne zrekonštruovaná. Dominantou Römeru je Radnica (Rathaus).

Na skok od spomínaného námestia je Kaiserdom, katedrála z 15. storočia zničená počas druhej svetovej vojny. Jej obnova sa začala po roku 1945. Rovnaký osud zasiahol aj Alte Oper z 19. storočia. V súčasnosti je však už opäť plnohodnotným kultúrnym stánkom.

Múzeá nevynechajte

Ďalším miestom, ktoré by ste nemali pri návšteve Frankfurtu obísť, je rodný dom J. W. Goetheho spojený s múzeom. Apropos – múzeá. V meste na Mohane sú ich desiatky a mnohé z nich nadchnú aj zarytých odporcov podobných inštitúcií. Oplatí sa zavítať do Múzea moderného umenia (Museum für moderne Kunst) a na takzvaný Múzejný breh – Museumsufer. Na nábreží rieky sa nachádza, jedno za druhým, asi tucet múzeí najrôznejšieho druhu. Naozaj zaujímavé stále expozície ponúka Múzeum komunikácie.

Rieka Mohan, ktorá tečie priamo cez Frankfurt.
Frankfurt Rieka Mohan, ktorá tečie priamo cez Frankfurt.

Obísť mrakodrapy vo Frankfurte sa nepatrí. A ani nedá, veď toto mesto ich má toľko, ako žiadne iné v Európe. Najznámejším a snáď i najvýznamnejším mrakodrapom je budova Európskej centrálnej banky. Bankovým inštitúciám patrí aj mnoho ďalších mrakodrapov – budova Commerzbank, Dresdner bank či Deutsche Bank. Pre verejnosť je ako vyhliadková veža prístupný Maintower.

Nákupy nakrivo

Opisovať frankfurtské reštaurácie a bary by bolo obtiažne. Na svoje si tu prídete nech máte radi akúkoľvek kuchyňu. Interkultúrnosť je badateľná aj v gastronómií – reštaurácií, barov a kaviarní každého druhu a cenovej kategórie je tu nespočetne veľa. To isté platí aj o hoteloch. Významnou kapitolou v živote každého mesta je nakupovanie. Všetky známe svetové značky majú svoje butiky aj na frankfurtských bulvároch.

Máte fóbiu z pohyblivých schodov? Nebojte sa, v... Foto: František Kvarda
Frankfurt Máte fóbiu z pohyblivých schodov? Nebojte sa, v Galerii sa môžete presúvať medzi poschodiami aj bez nich.

Nakupovanie v miestnom štýle, to je Zeil. Niekoľko kilometrov dlhá, širokánska ulica so stovkami obchodov najrôznejšieho druhu. Jej dominantou je atypické nákupné centrum Galeria. Napriek tomu, že má 8 poschodí, nenájdete v nej schody. Každé z podlaží má šikmo naklonenú podlahu a prechádza sa medzi nimi plynuje – aj bez použitia eskalátora alebo výťahu.

Metro na ulici

Okrem typických frankfurtských klobások (Frankfurter Würstchen) má metropola na Mohane mnoho ďalších špecialít. Jednou, ktorá stojí za zmienku, je miestne metro. Nebuďte prekvapení, ak sa z tunela znenazdajky vynorí na povrch a napojí sa na klasickú električkovú trať. V jazde pokračuje na vybraných úsekoch medzi autami, červená na križovatke znamená aj preň „stop“ a na ulici má štandardné zastávky. Menej atraktívna je však hlavná vlaková stanica – Hauptbahnhof. Architektonicky i kapacitne je síce pozoruhodná, patrí medzi najväčšie v Európe, avšak ocitnúť sa v jej okolí v noci nie je nič príjemné. Okrem dopravného uzla totiž plní aj funkciu stretávacieho bodu frankfurtských bezdomovcov a narkomanov. A aplikovať si drogy napríklad v podchodoch pre nich nepredstavuje problém.

debata chyba