Slováci sú scestovanejší, neboja sa ísť do Antarktídy či Kamerunu

Čoraz viac Slovákov túži namiesto klasickej dovolenky a oddychovania na pláži spoznávať vzdialené krajiny. Podľa Jozefa Želizňáka, manažéra cestovnej kancelárie BUBO Travel Agency, záujem o poznávacie zájazdy rastie a ľudia sa neboja vyraziť na cestu okolo sveta či navštíviť Antarktídu.

09.08.2009 13:35
autobus - lietadlo - dovolenka - doprava
Ilustračné foto
debata

Ako dlho už pociťujete zvýšený záujem o poznávacie zájazdy?
Taký trend trvá približne štyri roky. Pokračuje sa v ňom aj v tomto roku, nárast počtu záujemcov o poznávacie zájazdy je o asi 8 percent. V minulých rokoch sa pohyboval na úrovni 20 až 30 percent. Ľudia hľadajú iný typ dovolenky, chcú viac zážitkov. Napríklad teraz ide skupinka dvanástich dovolenkárov do Antarktídy a mali sme aj tri cesty okolo sveta. Slováci sú scestovanejší.

Ktoré krajiny sú pri poznávacích zájazdoch najvyhľadávanej­šie?
Ľudia, ktorí začínajú, spoznávajú najprv bližšie miesta v rámci Európy a potom cestujú ďalej. Napríklad ten, kto bol pred pár rokmi v Španielsku, ide teraz do Thajska. Kto navštívil vlani Thajsko, pôjde teraz ešte ďalej. Tento rok však veľa dovolenkárov vyráža na cesty po Kanade alebo Spojených štátoch, keďže už nie sú potrebné víza. Cestuje sa tiež do Vietnamu, Mexika, na Kubu alebo do Kene. No aj na Madagaskar alebo do Kamerunu.

Aké sú ceny poznávacích zájazdov a o koľko sú vyššie oproti pobytovým dovolenkám?
Určite sú drahšie, možno o 50 až 60 percent. Veľa však závisí od krajiny, kam sa cestuje. Napríklad v Európe stoja poznávacie zájazdy od približne 550 eur (16,5 tisíca korún). Mimo Európy už stojí letecký zájazd od 900 eur (27-tisíc korún). Najdrahšie sú napríklad výlety do Antaktídy, kde dva týždne vyjdú aj na 7 500 eur (225-tisíc korún). To však už je typ luxusného zájazdu. Naopak, napríklad za spoznanie Kamerunu možno zaplatiť 5-tisíc eur (150-tisíc korún). Dovolenkár ide do jednoduchých podmienok, spí buď v stane, alebo v bungalove. Má však záruku, že navštívi miesto, kde bolo pred ním len pár turistov.

debata chyba