Bratislava neláka len na alkohol a pekné dievčatá

Cudzinci chodia do Bratislavy v posledných rokoch často pre lacný alkohol a pekné dievčatá. Hlavné mesto Slovenska a jeho okolie sa však rozhodne môžu pochváliť aj mnohými inými atrakciami.

11.08.2009 13:51
víno, alkohol Foto:
Milovníci vína sa môžu dať zviesť Malokarpatskou vínnou cestou. Netreba ani čakať na vinobranie, ochutnávaky a iné akcie sa konajú počas celého roka.
debata

Alkohol však k Bratislavskému kraju patrí a rozhodne nielen v zlom zmysle slova. Najmä v letných mesiacoch je príjemné sledovať pri poháriku z terasy korzujúcich ľudí v historickom centre Bratislavy. Kto obľubuje víno, môže sa dať zviesť Malokarpatskou vínnou cestou. Netreba ani čakať na vinobranie, ochutnávky a iné akcie sa konajú počas celého roka.

Tekuté potešenie región ponúka aj v iných podobách. V metropole aj v jej okolí je viacero prírodných jazier i kúpalísk. Najlepšie je na tom Senec s akvaparkom a Slnečnými jazerami, okúpať sa však dá i v niektorom z bratislavských kúpalísk či prírodných jazier. Niekedy sa ani netreba namáčať, napríklad počas člnkovania na Železnej studničke.

Vynovená Partizánska lúke láka aj na iné atrakcie. Detské ihriská, prírodný amfiteáter, mini futbalové ihrisko, ale aj veľa ohnísk, to všetko robí z tohto miesta oázu uprostred slovenského veľkomesta. Ďalším bratislavským ostrovčekom zelene je Koliba. V peknej prírode nájdu návštevníci napríklad lanové centrum a bobovú dráhu, v zime sa tu dokonca lyžuje.

Nad Kolibou tróni televízna veža Kamzík, v ktorej sa nachádza reštaurácia a kaviareň s krásnym výhľadom na okolie. Pekné výhľady na hlavné mesto sú však aj z Bratislavského hradu, Slavína či z reštaurácie UFO nad Novým mostom. Menej mestský pohľad na Bratislavu je zase z hradu Devín či z neďalekého pieskoviska Sandberg. Miesto, kde sa Morava vlieva do Dunaja, tiež stojí za pohľad.

Keď je reč o európskom veľtoku, ten si ľudia najviac užijú v Čunove. Umelý kanál, v ktorom sa dá raftovať, ústi priamo do Dunaja. Areál vodných športov ponúka aj iné adrenalínové aktivity ako vodné skútre či hydrospeed. Adrenalínoví nadšenci sa však môžu vyblázniť aj takmer v centre mesta – za obchodným centrom Aupark. Nachádza sa tu lezecká stena i lanové centrum, v lete každý piatok tu štartuje korčuliarske podujatie Bratislava-inline.

Korčuliarska akcia je súčasťou najväčšieho letného festivalu na Slovensku – Bratislavského kultúrneho leta. Trvá vždy od konca júna až do začiatku septembra a prináša mnohé koncerty, divadelné predstavenia a ďalšie akcie. Hlavné mesto sa turistom otvára aj počas aprílového podujatia Bratislava pre všetkých, keď ponúka bezplatný vstup na mnohé atrakcie. Medzi najobľúbenejšie destinácie vtedy patrí zoologická záhrada s dinoparkom.

Tipy na gastronomický zážitok

ličky hlavného mesta lemujú na každom kroku otvorené dvere reštaurácií a kaviarničiek. Ak však nechcete nechať v podniku značnú časť svojej výplaty, treba sa hlbšie ponoriť do spleti chodníčkov a pozorne hľadať. Na Obchodnej ulici natrafíte na známy Slovak pub. Reštaurácia, ktorá stavia na čisto slovenskom krčmovom štýle, je vhodným miestom aj pre zahraničnú návštevu. Tiež sa teší veľkej obľube hladných študentov. Bodaj by nie, keď na študentskú zľavu môžu dostať cesnačku v bochníku a k tomu dobré pivko. Dosýta sa najesť možno aj v Českej pivnici na Radlinského ulici. Okrem tradičných jedál tu pripravujú v októbri a novembri husacie hody a v decembri ponúkajú zabíjačkové špeciality. Posedieť si pri káve či pohári vínka v dobrej atmosfére možno v kaviarni Verne na Hviezdoslavovom námestí. Prečítať si knihy od výmyslu sveta a pritom usŕkať z kávy umožňuje libresso Next Apache blízko Hodžovho námestia. Pri výlete na hrad Červený Kameň si možno sadnúť a odpočinúť v reštaurácii Taverna pod baštou. Pri ceste do Malaciek sa oplatí zastaviť v reštaurácii Koliba. Návštevníkov čaká slušný výber jedál, ktoré sa pripravujú na rošte priamo pred ich očami. Seneckú reštauráciu Turecký dom dal v šestnástom storočí postaviť bratislavský župan. V bohatom jedálnom lístku sa nájdu aj jedlá pre vegetariánov.

Typické jedlo: Pečená hus s lokšami

Husacina s lokšami, to znie ako poriadna hostina. Pripraviť ju však nedokáže hocikto. Najvychytenejšie husacie hody pripravujú v dedinke Slovenský Grob pri Bratislave. Podľa jedného z receptov tohto kraja si treba pripraviť kvalitnú vykŕmenú hus, hlinený pekáč, lokše, burčiak alebo víno. Na domácu pečenú hus potrebujeme vykŕmenú hus, jablko, mlieko a soľ. Umytú a vyčistenú hus dvanásť hodín pred pečením zvonku i zvnútra nasolíme. Pred pečením ju v mlieku umyjeme od soli. Vložíme do nej jablko a dáme dole prsami do keramického alebo hlineného pekáča. Popicháme ju vidličkou, podlejeme vodou a pečieme asi dve a pol hodiny v odkrytom pekáči pri 150 stupňoch Celzia. Keď sa mäso na nohách oddelí od kostí, hus otočíme, polejeme mliekom a dopečieme.

Na husaciu pečeň s jablkami potrebujeme pečeň vcelku z vykŕmenej husi, 400 gramov husacieho tuku, deciliter mlieka, dve jablká a soľ. Do hlbšieho hrnca dáme husací tuk s mliekom. Pečeň umyjeme, ponoríme do hrnca a najmenej 20 až 30 minút varíme. Pečeň je hotová, ak do nej pichneme špáradlom a nevyteká z nej krv. Keď je pripravená, vyberieme ju z výpeku, do ktorého nasypeme olúpané a na plátky nakrájané jablká. Necháme pár minút mäknúť a servírujeme s nakrájanou pečeňou. Tú na tanieri polejeme husacím výpekom. Posolíme až pri konzumácii. K pečeni môžeme podávať chlieb alebo lokše.

Zemiakové lokše pripravíme z pol kila zemiakov, 100 gramov hladkej múky, soli a husacieho tuku. Zemiaky najprv uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Olúpeme ich, pretlačíme, pridáme soľ a múku. Vypracujeme cesto, ktoré rozdelíme na menšie kúsky. Každý kúsok rozvaľkáme na hrúbku pol centimetra a na rozpálenej platni upečieme. Upečené lokše potrieme husacím tukom.

Tipy na netradičné ubytovanie

Komfortné ubytovanie v historickej budove ponúka Hotel Majolika v Modre. V chránenej pamiatke sídlila kedysi keramická dielňa, ktorej výrobky boli známe ďaleko za hranicami Slovenska, rovnako ako modranské víno. Do tajov výroby produktov z pálenej hliny zasvätí návštevníkov múzeum, ktoré je súčasťou hotela. Pobyt si možno spríjemniť návštevou miest Malokarpatskej vinárskej oblasti, neďalekej Trnavy či Slnečných jazier v Senci.
V prostredí Malých Karpát, len 5 kilometrov od Pezinka, sa nachádza Ranč u Shlifa. Od penziónu vedie mnoho turistických chodníčkov, rybári a milovníci ticha si na svoje prídu pri prírodnom jazere a bez zážitkov neodídu ani tí, ktorých viac ako príroda lákajú kultúrne zaujímavosti. V Pezinku stojí okrem múzeí za návštevu aj Schaubmarov mlyn, ktorý je považovaný za jeden z najväčších potočných mlynov nielen na Slovensku, ale aj v Európe. Netreba obchádzať ani hrad Červený Kameň, známy svojimi zbierkami zbraní, dobového nábytku či obrazov.

Pár metrov od brehu Slnečných jazier v Senci sa týči Hotel Fortuna. Jazerá sú rajom pre letné čľapkanie sa. Okrem klasického plávania sa v areáli dajú vyskúšať rôzne druhy dopravných prostriedkov, s ktorými môžu návštevníci brázdiť vodnú hladinu. Bol by hriech nevyužiť výhodnú polohu v blízkosti hlavného mesta na výlet po bratislavských zaujímavostiach.

V Bratislave môžete okrem desiatok ďalších ubytovacích možností využiť napríklad autokemping Intercamp na Zlatých pieskoch. Po dni strávenom vodnými radovánkami dobre padne prechádzka podvečernou Bratislavou či trocha kultúry v múzeách, galériách alebo pamiatkach v meste.

debata chyba