Bratislava má zverinec v zoo aj na uliciach

Ľuďom z vidieka môže hlavné mesto pripadať ako betónová džungľa, v ktorej zo zvierat žijú asi len komáre. Nie je to však vôbec tak. Je pravda, že najrozmanitejšia zvieracia populácia sa sústreďuje v zoologickej záhrade, príroda si však našla cestu do všetkých mestských častí.

13.08.2009 15:57
Bratislava, holuby
debata

Kto sa v noci prejde sídliskom Petržalka, nenatrafí len na túlavé mačky, ale napríklad aj na celé rodinky ježkov. V porovnaní s minulosťou na pravom brehu Dunaja ubúda potkanov, ale najmä pri smetných košoch sa dá kde-tu natrafiť aj na ne.

Pri Chorvátskom ramene či na jazere Draždiak zase svoju krásu predvádzajú labute. Na Železnej studničke si poskakujú žabky, v Sade Janka Krála zase veveričky. Po dunajskej hrádzi sa v lete neraz plazia užovky a aj v tej najväčšej zime hľadajú kúsok potravy v centre mesta drzé holuby.

Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.
Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.

Okrem momentálne premnožených komárov a iného dotieravého hmyzu je v Bratislave vari najrozšírenejším živočíšnym druhom pes. Verného priateľa človeka nenájdete len na prechádzkach mestom, ale najnovšie aj v kaviarňach, krčmách či nákupných centrách.

Menej šťastné psie duše majú svoj domov na Poliankach. V útulku Slobody zvierat čakajú za mrežami kotercov na nových majiteľov, ktorí by im dali nový a lepší domov. Poteší ich však aj to, keď ich dobrovoľníci prídu zobrať na prechádzku do neďalekého lesíka.

Za mrežami, ale niekedy aj vo výbehoch či za sklom žijú zvieratá v zoologickej záhrade v Mlynskej doline. Návštevníci v nej nájdu presne 182 druhov zvierat a viac ako tisíc jedincov. K najvzácnejším patria ohrozené druhy ako kôň Przewalského, adax núbijský či jeleň milu.

debata chyba