Nitra niečo tají. A pokúša historikov

Je pekná. Treba sa k nej prikradnúť v noci, keď spí. Trebárs autom, keď človek ide od Trnavy po štvorprúdovke, prekoná posledný kopec a vtedy sa zrazu rozžiari. Uprostred svieti hrad a v ňom sa vypína Katedrála svätého Emeráma. Obnaží sa však iba naoko, len tak ľahko sa nepoddá.

17.08.2009 12:12
Nitra Foto: ,
Katedrála svätého Emeráma sa hrdo vypína nad Nitrou.
debata

Svoje o tom vedia archeológovia, ktorí majú v Nitre sídlo a najnovšie sa snažia preniknúť do hlbín Nitrianskeho hradu. Keď bola nedávno rozkopaná podlaha katedrály, opäť sa oživila debata o Pribinovom kostole, prvom spomínanom svätostánku na území Slovenska. Výskumníci nakoniec našli len zvyšky akejsi malty. Presvedčivejšie dôkazy o tom, že jeden z najstarších kostolov postavili práve na hrade, stále chýbajú.

Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.
Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska Hľadáme najkrajšie miesta Slovenska.

Podobne je to aj s hrobom svätca Svorada. Bádatelia vykopali pod tou istou podlahou zvyšky krypty, ktorá bola uložená v osi kostola – na významnom mieste, tak, ako sa pochovávali svätci. Kovovú tabuľku s menom, ktorá by podporovala teóriu, však nenašli.

Zato je tu v relikviári uložená kosť svätého Cyrila. Bulharský biskup Kyprián túžil počas májovej návštevy získať aspoň kúsok z pamiatky po otcovi slovanského písma. Cirkevní hodnostári napokon usúdili, že kosť je veľmi drobná. Keby ju pílili, rozsypala by sa na prach. Pre Bulharov vyrobili druhotnú relikviu – odtlačok kosti vo vzácnom rúchu.

Nitra je matka slovenských miest, tvrdí turistická sprievodkyňa Marika Danková. Dokazuje to nepretržitým osídlením. Pri svojom rozprávaní použije obľúbenú paralelu. „Nitra bola ako Rím postavená na siedmich pahorkoch – Hradný vŕšok, Martinský vrch, Zobor, Dražovský kopec, Vŕšok alebo Andrášok, Piaristický kopec a napokon Borina.“

Nitre ešte len bude ako Rím. Koncom augusta, keď do nej povedú všetky cesty poľnohospodárov, sedliakov a zvedavcov na každoročný veľtrh – Agrokomplex. Vtedy býva v meste horúco, všade sa lesknú traktory, kombajny a kdesi na konci areálu to vždy pekne vonia. V poľnohospodárskom múzeu pečú starý chlieb. Neďaleko sídli Slovenská poľnohospodárska univerzita, kde budú od septembra 2010 učiť nový odbor – hipológia alebo všetko o koňoch.

Históriou dýcha ulica v centre so zapichnutým... Foto: Pravda, Andrej Barát
Nitra Históriou dýcha ulica v centre so zapichnutým Pribinovým mečom.

Mesto má ešte voľné lány a veľké plány. Medzi priemyselnou zónou Sever a riekou Nitra chce postaviť novú mestskú štvrť, ktorá pojme takmer 30-tisíc obyvateľov. Nad kruhovým objazdom v priestoroch opustených kasární by mal vyrásť rozsiahly archeoskanzen s ukážkou veľkomoravskej dediny. Inak ten objazd bol ešte donedávna dopravný unikát – azda jediný „kruháč“ riadený semaformi. Pre ne sa pred vstupom do Nitry tvorili dlhé zápchy. Po tom, čo ich odstránili, sa cez mesto prechádza o čosi rýchlejšie. A svižnejšie sa bude z neho aj vychádzať. Len čo cestári dokončia štvorprúdovku smerom na Banskú Bystricu a vodičov prestane strašiť cesta smrti. Nitra – Zlaté Moravce.

V úvode spomínaná nepoddajnosť Nitry má predsa nejaké škvrny. Trojkráľový večer v roku 1996 sa do dejín slovenskej kriminalistiky zapísal ako dátum najväčšej bankovej krádeže. Nitriansku pobočku VÚB obrali zlodeji o vyše päť miliónov eur. Bolo to hladké. Jeden zo šestice komplicov, esbéeskár v banke, mal kľúče od trezora ďalší bol policajt. Ich mená sú známe a súd sa s nimi márne ťahá viac než desaťročie.

Nitra počas storočí často menila mená. Spočiatku ju volali Nitrava. Vraj preto, že ktosi sa pozrel na toto miesto a povedal – ni tráva tu nerastie. Potom Nitria, Neutra, Nyitra. Obyvateľ sa spisovne volá Nitran. Spýtajte sa však kohokoľvek na ulici, čo je zač a isto vám odpovie, že Nitrančan. Nitran je saláma a hotovo!

NAJkrajší hrad, zámok či zrúcanina

Udrie do očí pri takmer každej ceste do krajského mesta. Nitriansky hrad s Katedrálou svätého Emeráma je stálym zdrojom tajomstiev pre archeológov a pekných výhľadov pre turistov. Zámok v Topoľčiankach dnes už slúži ako hotel. Obkolesuje ho krásny zachovaný park, neďaleko možno spoznať jedinú živú kultúrnu pamiatku – Národný žrebčín a v širšom okolí zas majestátne tvory v Zubrej zvernici. O niekoľko kilometrov ďalej môže turista pri troche šťastia stretnúť nadšencov, ktorí sa pustili do záchrany hradu Hrušov. Ten bol kedysi spolu s Oponickým hradom a Gýmešom oporou Matúša Čáka v regióne.

NAJkrajšie námestie či ulica ****

Uprostred Komárna možno ochutnať kúsok z takmer každej krajiny starého kontinentu. Nádvorie Európy je jedinečnou prehliadkou architektúry Fínov, Ukrajincov, Poliakov, Walesu, Vatikánu, Transylvánie či dokonca Grónska. Hlavné námestie v Nových Zámkoch zas osvieži množstvom zelene. Týči sa nad ním farský kostol a uprostred Socha Najsvätejšej Trojice s barokom aj rokokom. Pod Nitrianskym hradom je tiché Pribinovo námestie s veľkou sochou starého kniežaťa. Roh jednej z historických budov tu podopiera silák Corgoň, ktorý podľa povesti pomohol zachrániť mesto pred Turkami.

NAJlepšie kúpanie ****

Slnenie hore aj dole bez ako jediné na Slovensku ponúka termálne kúpalisko Vadaš, jeden z najväčších vodných svetov v krajine. Nudapláž je na streche krytého bazéna. V Podhájskej zas leží dvojča Mŕtveho mora. Voda, ktorá vyviera z termálneho prameňa, má podobné liečivé účinky ako zázrak ukrytý medzi Jordánskom a Izraelom. Každoročne sem tiahnu stovky obytných prívesov zo susedných krajín. Travertínové bazény, masážne vodopády a vodu s priaznivým účinkom aj na reumu či alergie zase možno nájsť v areáli termálneho kúpaliska v Santovke.

NAJkrajší kostol či kláštor

Pred príchodom eura ho Slováci nosili v peňaženkách. Od začiatku roka si ho lepia na listy. Kostol svätého Michala v Dražovciach sa z päťdesiatko­runáčky presťahoval na dvojeurovú poštovú známku. Postavený bol pravdepodobne v 11. storočí. K najstarším svätostánkom patrí tiež Kostol svätého Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom. Reštaurátori v ňom objavili vzácne ranorománske maľby. Kostol svätého Ondreja je zas dominantou Komárna. Stojí na Palatínovej ulici a je pamätníkom zemetrasenia v 18. storočí, keď sa zrútila veža, strecha hlavnej lode a svätyne.

NAJkrajší výhľad ****

Nitra je zhora driečna. Až pohľad z vrcholu Pyramídy naznačí návštevníkovi, prečo rieku Nitra starí obyvatelia nazývajú Drík. Ako opasok zväzuje driek mestu a stáča sa okolo hradu. Oplatí sa tiež prejsť hranicu v Štúrove. Výhľad z Mosta Márie Valérie je veľkolepý. Na jednom brehu sa vyníma ostrihomská bazilika. Na druhom čupí hasičská stanica, z ktorej ešte v roku 2006 počas povodní chodili hasiči na zásah v člnkoch. Dnes ich už chráni hrádza. Nuž a v jednom z najstarších observatórií v Európe sa dá kochať skoro celým vesmírom. Vo hvezdárni v Hurbanove vám prezradia najmä tajomstvá o slnku.

debata chyba