V Istanbule turisti vstúpia do sveta kníh - múzea podľa Pamukovho románu

V Istanbule vzniká "Múzeum nevinnosti" podľa rovnomenného románu tureckého nositeľa Nobelovej ceny za literatúru Orhana Panuka. Návrh výstavného priestoru pripravila architektonická kancelária zo severonemeckého Kappelnu. Prvých návštevníkov by múzeum mohli privítať budúci rok.

18.08.2009 12:55
Orhan Pamuk Foto:
Nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 2006 Orhan Pamuk.
debata

Budovu pre románové múzeum v tureckej metropole zaobstaral spisovateľ podľa architektky Brigitte Sunderovej-Plassmannovej vraj už pred desiatimi rokmi, keď sa začal myšlienkou na knihu zaoberať. Trojposchodová budova je široká len 4,5 metra. Jej celková plocha je 270 metrov štvorcových. Hrubá stavba výstavného priestoru v objekte, ktorý je pamiatkovo chránený, je hotová.

„Pamuk stopercentne vie, ako má toto múzeum vyzerať. Potrebuje len našu pomoc, aby to mohol zrealizovať,“ uviedla Sunderová-Plassmannová. Architektonickú kanceláriu, ktorá sa špecializuje práve na múzeá, vedie spolu so svojím manželom. Na svojom konte majú napríklad pomoranské krajinské múzem v Greifswalde či múzeum umenia západného pobrežia na nemeckom ostrove Föhr. Pamukov výstavný priestor by sa mal otvoriť budúci rok, keď sa Istanbul stane európskym mestom kultúry.

Vo svojej knihe Múzeum nevinnosti vyrozprával autor príbeh nenaplnenej lásky. Hrdinom románu je Kemal z rodiny z horných istanbulských vrstiev, ktorý sa zamiluje do svojej chudobnej príbuznej Füzun. To, čo sa javilo ako aféra, sa zmení na posadnutosť. Láska k dievčaťu však Kemalovi nebráni v tom, aby ďalej pokračoval vo vzťahu so svojou snúbenicou. Füzun potom zmizne a hrdina pochopí, že ju miloval nadovšetko. Zriadi múzeum a zhromažďuje v ňom predmety, ktoré s jeho milovanou súvisia.

„Knihu poznám už skoro naspamäť,“ uviedla Sunderová-Plassmannová. Román a jeho obsah mala vraj pri príprave návrhu pred očami. Spolu so spisovateľom kancelária vytvára vitríny, osvetlenie či výstavné trasy. Exponáty zaobstaral samotný Pamuk. Zohnal ich v obchodíkoch a na blších trhoch. Obrazy a rôzne veci doplnia i videá a zvuky.

Výstava pripomenie každú kapitolu románu. „Je to múzeum pocitov. To je veľká výzva,“ uviedla architektka. Aby vraj mohli autorovi návrhu splniť vysoké nároky, bolo nutné najskôr lepšie poznať Istanbul a porozumieť jeho náladám.

Orhan Pamuk sa narodil v roku 1952 v Istanbule. Pôvodne študoval architektúru, ale potom sa začal venovať písaniu. Vo svojom diele spája východnú tradíciu so západným štýlom. V roku 2006 získal Nobelovu cenu za literatúru.

debata chyba