Benátčania sa snažia zachrániť preslávenú pláž z filmového plátna

Obyvatelia Benátok a filmoví nadšenci spustili kampaň za záchranu pláže, ktorá tvorila pozadie nezabudnuteľnej záverečnej scény filmu Smrť v Benátkach (1971) režiséra Luchina Viscontiho, v ktorom si hlavnú rolu zahral Dirk Bogarde. Fanúšikovia zverejnili v denníku Corriere del Veneto celostránkový inzerát, v ktorom varujú pred plánmi miestnej radnice a vyzvali k podpore.

19.08.2009 16:47 , aktualizované: 20.08.2009 09:08
Benátky, Lido Foto:
Benátska pláž na ostrove Lido, ktorú sa aktivisti snažia zachrániť.
debata

Podľa Alberoniského výboru, ktorý stojí na čele kampane, zničí projekt benátskych úradov pláž, na ktorej postava stvárnená Bogardom v dramatickom finále umiera.

Plány radnice na vytvorenie piesočnej duny 80 metrov dlhej a 50 metrov vysokej by viedli k zničeniu desiatky rokov starých plážových domčekov, jasne viditeľných vo filmovom finále a tiež charakteristický plážový komplex Bagni Alberoni na benátskom Lide zo začiatku 19. storočia. Skoncoval by tiež s neďalekou, verejnosti bezplatne prístupnou plážovou oblasťou, ktorá je pre miestnych obyvateľov už desiatky rokov nemennou súčasťou života.

Plán radnice by podľa výboru nielen zlikvidoval klasické plážové pamätihodnosti, ale ohrozil by tiež podnikanie v oblasti. Mestská rada sa totiž nechala počuť, že oblasť bola klasifikovaná ako prírodná rezervácia a preto je nutné ju chrániť. Podľa Alberoniského výboru však úrady pripustili, aby pláž natoľko schátrala, že toto označenie nie je oprávnené.

Dráma Smrť v Benátkach, natočená podľa novely Thomasa Manna, rozpráva príbeh vážne chorého skladateľa Gustava von Aschenbacha, ktorý sa v Benátkach zotavuje po srdcovom záchvate. Tam sa platonicky zamiluje do anjelsky pôvabného poľského chlapca Tadzia, ktorý žije so svojou rodinou v tom istom hoteli. K mladíkovi, s ktorým nikdy neprehovorí, ho priťahuje spaľujúca, aj keď platonická vášeň. V záverečnej scéne Aschenbach po srdcovom záchvate umiera na pláži, kde je svedkom toho, ako Tadzia zmlátia.

Alberoniský výbor dúfa, že celostránkový inzerát podnieti záujem verejnosti o pláž a spustil tiež internetovú stránku s informáciami o plánoch. Tú financujú miestni obyvatelia a podnikatelia. Vidieť na nej fotografie a dokumenty miestnej rady týkajúce sa pláže.

**               Záverečná scéna z filmu Smrť v Benátkach**

debata chyba