Pískať na skale? Kraj okolo Banskej Bystrice núka nielen to

Keď Boh tvoril svet, v kraji okolo Banskej Bystrice sa musel zdržať dlhšie. Akoby mu tento kus zeme učaroval. Územie rozprestierajúce sa od Nízkych Tatier po malebný juh ponúka všetky krásy a rozmanitosti prírody. Osloví všetky vekové kategórie.

25.08.2009 16:54
bobová dráha Donovaly Foto:
FunArena Donovaly ponúka mnohé adrenalínové atrakcie. K najobľúbenejším patrí bobová dráha.
debata

Potulky krajom sa oddá začať na miestach, kde sa písala história. V samotnom srdci Banskej Bystrice je toľko stôp po dobách minulých, že prejsť a spoznať ich si vyžaduje aspoň jeden deň času. Len Námestie SNP ponúka úchvatný pohľad na staré meštianske domy, ktoré akoby človeka vrátili v čase o tristo, štyristo, no aj viac rokov. Banskou minulosťou a nádhernou architektúrou minulosti priam dýchajú aj centrá Kremnice a Banskej Štiavnice.

Voda a oddych. Tieto fenomény ponúka Banskobystrický kraj tiež celým priehrštím. Kúpele Dudince, Číž, Kováčová, Sliač či Brusno ponúkajú okrem relaxu a pohody aj liečivú vodu, ktorá má blahodarný vplyv na ľudí so srdcovými chorobami či pohybovým ústrojenstvom. Adrenalínová je zase návšteva FunAreny v Donovaloch. Ponúka napríklad bobovú dráhu, lanové centrum, lezeckú stenu či trampolíny a bungee.

Pohodu spojenú s blahodarným pohybom každý nájde v unikátnom lesníckom skanzene vo Vydrovej doline, kúsok od Čierneho Balogu, kde sa navyše môžete nechať doviezť unikátnou čiernohorskou železničkou, v tomto roku oslavujúcou sto rokov svojej existencie. Unikátom, ktorý treba zažiť, je aj jazda tisovskou zubačkou do Pohronskej Polhory. Okrem obrovských viaduktov vás historický motoráčik vyvezie a zvezie aj 50-percentným prevýšením, čo z neho robí európsky unikát.

Zapískať si na skale? Prečo nie. Stačí zájsť viac na juh a odbočiť do dedinky Sucháň v okrese Veľký Krtíš a turistickým chodníkom prejsť k tzv. trúbiacemu kameňu. Podľa povesti slúžil kameň ako výstraha proti Turkom. Má dva otvory. Keď do jedného z nich človek fúkne, z druhého sa rozlieha zvuk, ktorý počuť po všetkých okolitých dolinách.

Zabudnúť na Podpoľanie a Horehronie? Hriech. Pred nádhernou prírodou, ktorú tento kraj ponúka, sa jednoducho treba skloniť. Ľudia tu v sebe skĺbia nielen vzťah k nej, ale aj k starým tradíciám. Aj k folklóru a ľudovým remeslám, ktoré sa tu dedia z pokolenia na pokolenie. A miestni ich radi prezentujú svetu aj na Podpolianskych slávnostiach v Detve, ktoré sa tento rok konali už po štyridsiaty štvrtý raz.

Tipy
debata chyba