Las Vegas nie je rajom len pre hráčov

Mesto uprostred nevadskej púšte si mnoho ľudí spája najmä s kasínami. V skutočnosti je však Vegas ideálnou destináciou nie len pre gamblerov. Práve naopak. Málokde nájdete toľko možností sa zabaviť.

04.09.2009 18:44 , aktualizované: 07.09.2009 08:02
Las Vegas Foto:
Las Vegas Strip v noci.
debata

What happens in Vegas, stays in Vegas. Alebo po slovensky „čo sa stane vo Vegas, vo Vegas ostane“ to je slogan tohto miesta. Mnoho Európanov má k Las Vegas skôr skeptický postoj. Ale takmer rovnako veľa z nich pri návšteve mesta hriechu svoj pohľad naň zmení.

„Pôvodne som do Vegas vôbec nechcela ísť. Ale všetci kamaráti s ktorými cestujem, chceli a tak som tu. Myslela som si, že to tu bude vtieravé a lacno americké, ale nie je. Naopak, milujem to tu!“ opisuje svoje pocity dvadsaťpäťročná Írka Dierdra. Las Vegas je plné svetiel a zvukov z automatov. To však neznamená, že je to to jediné, čo sa tam dá vidieť. Pre Európana zvyknutého obzerať si najmä pamiatky a múzeá je to úplne nový zážitok. A hoci pri niektorých architektonických výtvoroch či predstaveniach budete prevracať oči, určite nájdete aj také, ktoré vás uchvátia.

Výber hotela je dôležitý

Mnohé hotely vo Vegas nie sú len miestom na prespatie. Naopak, niektoré sú doslova umeleckými dielami – samozrejme do veľkej miery vypočítanými na vonkajší efekt. Nachádzajú sa v nich reštaurácie, nočné kluby, divadlá a samozrejme kasína. Môže sa stať, že za dva dni, čo pobudnete vo Vegas, sa vám z toho vášho nebude chcieť ani nos vystrčiť. Práve preto je jedným z najdôležitejších rozhodnutí práve výber hotela.

Bazén v hoteli Mirage. Foto: Elena Zemková
Las Vegas Bazén v hoteli Mirage.

Ak sa chystáte do Las Vegas po prvý krát, určite si vyberte ubytovanie na Las Vegas Boulvard, ktorý sa skrátene nazýva Strip. Práve tu sa nachádzajú najnovšie a najkrajšie hotely, kluby, reštaurácie a divadlá. Ubytovanie na Stripe sa vám určite oplatí najmä ak nebudete mať k dispozícii auto. Takto sa môžete jednoducho presúvať „po vlastných“.

Ceny izieb sa pohybujú v rôznych variáciách. Medzi najdrahšie patria najnovšie hotely Encore a Wynn, ale aj Venetian, Plazzo, Bellagio alebo Ceasars Palace. Ani nižšej ceny sa však nemusíte obávať. Dostatočné pohodlie vám poskytnú aj staršie a lacnejšie hotely ako Tropicana či Sahara, aj keď ich poloha nie je úplne ideálna. Samozrejme, neposkytujú toľko atrakcií ako tie novšie, takže vás presuny za zábavou asi neminú. Hotely Circus Circus či Excalibur sú skôr pre rodiny s deťmi. Hard Rock alebo Palms si naopak často vyberajú mladí a zábavy chtiví návštevníci, nenachádzajú sa však priamo na Stripe.

Ak sa aj ubytujete v niektorom z lacnejších hotelov, určite si nenechajte ujsť príležitosť pozrieť si tie luxusnejšie ako Venetian či Ceasars Palace, ktoré sú inšpirované Benátkami či Rímom. A pri tom nezabudnite, že vo Vegas nie je podstatné, či je všetko presne podľa skutočnosti – dôležitý je konečný dojem. A ten je zväčša dobrý.

Zabavte sa pri bazéne

Každý hotel ma bazén, ktorý vám spríjemní horúce nevadské dni. Neznášate na opálenom tele biele stopy po plavkách? V tom prípade vás určite potešia „bazény pre dospelých“, pri ktorých môžete zhodiť vrchný diel plaviek. Dámy majú vstup často zadarmo, páni sa však musia pripraviť na platenie vstupného. Drahšie ako inde sú tu aj nápoje. Mojito za pätnásť dolárov nie je výnimkou. Ak si chcete počas dňa užívať rovnako ako v noci, vyberte sa na pool party. V tomto ohľade je populárny M Resort či Hard Rock. Môžete sa tešiť na dobrú hudbu, drinky a relax v bazéne. Ak hľadáte spoločnosť na večer, tu ju určite nájdete. Zároveň je to skvelá možnosť dozvedieť sa, kde sa koná aká párty.

Clubbing, clubbing, clubbing

Ak chcete ušetriť, vyberte sa do mesta hriechu začiatkom týždňa. Nudy sa určite nemusíte obávať. Nielen že sa vyhnete preplneným uliciam, ale zároveň ušetríte na hoteli a ľahšie sa dostanete do klubov. To znamená, že namiesto hodiny budete čakať len 15 minút. Nežnejšie pohlavie má výhodu a zväčša sa dnu dostane rýchlejšie ako muži a neraz zadarmo. Mnoho klubov má „ladies only“ radi. Čakanie v nich býva o dosť kratšie a úsmev či žmurknutie na príslušníka sbs tiež nie je na škodu.

Hotel Paris. Foto: Elena Zemková
Las Vegas Hotel Paris.

Najnovší a najväčší klub je momentálne klub XS v hoteli Encore. Určite vás nesklame ani Pure v Ceasers Palace, LAX v Luxore či Jet v Miragi. Nehanbite sa opýtať concierga v hoteli, v ktorom klube to dnes „žije“. Najmä začiatkom týždňa, od pondelka do stredy, je mnoho z nich zavretých. Tie otvorené však stoja za to.Väščina z nich má dress code, najmä čo sa týka mužov – musia mať dlhé nohavice, uzavreté topánky a košele či tričká s golierom. Na bermudy, tielka a šľapky teda večer radšej zabudnite. Dámam sa „prepečie“ všeličo, ale čím lepšie vyzeráte, tým skôr sa dostanete dovnútra, preto prípravu nepodceňujte.

Pošteklite šťastenu

Samozrejme, hazard je aj dnes súčasťou Las Vegas a každý veľký hotel na Stripe má svoje kasíno. Podľa čoho si teda vybrať to pravé? Jedna z možností je minimálna stávka. V drahších hoteloch sú zväčša „drahé stoly“. Minimálna stávka počas jednej hry – napríklad rulety, je 10 dolárov. V lacnejších hoteloch nájdete aj päťdolárové či dokonca dvojdolárové stoly. Prišla za vami počas hry čašníčka a spýtala sa, čo chcete piť? Pokojne si objednajte, platí kasíno. Nezabudnite jej však dať sprepitné. Práve od jeho výšky závisí, ako rýchlo sa k vám bude vracať. Ak jej dáte jeden dolár, je možné, že dokonca večera budete sedieť pri jednom drinku. Pravidlom je aj to, že čašníčky sa venujú viac stolom s vyšším minimom či automatom s vyššími stávkami.

Vychutnajte si šou

Nechcete riskovať svoje ťažko zarobené peniaze v kasíne a kluby vás nelákajú? Las Vegas vám aj tak ponúka mnoho iných možností, ako sa zabaviť. Jednou z nich je vybrať sa na šou. Momentálne sú najpopulárnejšie produkcie Cirque du Soleil. Najnovšia z nich, LOVE, je založená na pesničkách Beatles a dvakrát za sebou vyhrala titul najlepšej show v Las Vegas. Môžete v nej obdivovať neuveriteľné kúsky akrobatov, úžasné kostýmy a dekorácie a pritom si užívať skvelý zvuk pesničiek Beatles.

Loď pred hotelom Treasure Island. Foto: Elena Zemková
Las Vegas Loď pred hotelom Treasure Island.

Za kvalitu sa však platí a najlacnejšie lístky stoja okolo sto dolárov. Ani ostatné šou vás nesklamú. Niektoré sú skôr divadlom – napríklad Fantóm Opery, iné sú vyslovene skladačkou rôznych akrobatických kúskov ako „O“. Chceli by ste aspoň raz okúsiť chuť „starého“ Las Vegas? V tom prípade si choďte pozrieť šou Jubilee. „Show girls“ s obrovskými perím tam určite nebudú chýbať. Las Vegas je aj obľúbenou koncertnou destináciou mnohých hudobníkov. Ak budete mať šťastie na dátumy, môžete vidieť znovuzrodenú Britney Spears či rockerov z U2.

Zábaviť sa dá aj zadarmo

Ak ste prehrali všetky peniaze a chcete mať trochu zábavy zadarmo, vyberte sa k hotelu Bellagio. Fontány, ktoré striekajú do hudby každú štvrťhodinu, si môžete vychutnať úplne bez peňazí. Rovnako aj potápanie lode pred hotelom Treasure Island. Kedysi ste tu mohli vidieť súboj pirátov a kráľovského loďstva, dnes sa môžu najmä muži pokochať na odhalených krivkách „morských sirén“, ktoré bojujú s pirátmi. Nečakajte nič úžasné, lebo budete sklamaní.

Kde sa najesť?

Las Vegas ponúka množstvo možností na naplnenie prázdnych žalúdkov.Všetko záleží od toho, koľko chcete do gurmánskeho zážitku investovať. Obľúbenou možnosťou sú bufety. Ich ceny sa pohybujú v rôznych variáciach a v rôznej kvalite. Môžete zaň zaplatiť sedem dolárov, v tom prípade tam však určite nenájdete krevety či sushi ako v dvadsaťdolárovom.

Ďalšou možnosťou sú a la carte reštaurácie, ktorých je vo Vegas nepreberné množstvo. Ich menu ako aj ceny sa pohybujú v širokom rozmedzí. Je len na vás, ktorej z nich dáte prednosť. Nezabudnite na pätnásť až dvadsať percenté sprepitné. Okrem jedla budete mať zážitok aj zo samotného prostredia. Tak ako nočné kluby, aj reštaurácie majú originálny, do detailu prepracovaný interiér. Niekedy dokonca natoľko, že je zakázané v nich fotografovať. Pre milovníkov fast foodu či ľudí v šetriacom režime je tu ešte vždy McDonalds a jeho dolárové menu.

Nákupná horúčka

Vyhrali ste nejaké doláre a radi by ste ich minuli na nákupoch? Nie je problém. V každom hoteli sú obchody – ceny v nich sú plus mínus priamoúmerné cene ubytovania. Čím drahší hotel, tým vyššie ceny. Množstvo klasických obchodov sa nachádza priamo na Stripe. Las Vegas zároveň ponúka dva outlety – Las Vegas Premium Outlets sú dokonca podľa magazínu Marie Claire jedny z najlepších outletov v Spojených štátoch.

Hotel Venetian Foto: Elena Zemková
Hotel Venetian Hotel Venetian

Ak si chcete vychutnať zlacnený tovar priamo na Stripe, vyberte sa do obchodu Ross. Nájdete v ňom na vešiakoch oblečenie a doplnky rôznych značkiek od Calvina Kleina až po Levis za veľmi prijateľné ceny.

Las Vegas Magazine vám poradí

Vo všetkých hoteloch by ste mali mať zadarmo k dispozícii časopis, ktorý vám pomôže sa v Las Vegas zorientovať. Nájdete v ňom reštautácie, šou, nočné kluby, casína, spa, obchody – jednoducho všetko, čo vás môže zaujímať.

debata chyba