Pátranie po kostoloch sa začína v chľabskej pivnici

Opojný barok sa tu udržal takmer 300 rokov. Pod klenbami odpočívajú desiatky starých sudov, na stoloch sviečky. Kto však odolá lesklým fľašiam a vráti sa na povrch, má ďalej možnosť prejsť po jednom z posledných zatiaľ neopozeraných kútov Slovenska. Vinohradnícke pivnice z 18. storočia v Chľabe sú len prvou zastávkou.

10.09.2009 07:41
Malé Kosihy Foto:
Kostol sv. Michala archanjela v Malých Kosihách. Najstaršou časťou je románska rotunda postavená v 11. až 12. storočí.
debata

Nasledujú dediny s viac ako 800-ročnou históriou, kostoly z 11., 12., ale aj z 18. storočia, vzácne fresky talianskych majstrov, zachované hlinené domy s pestrými priečeliami, kde ľudia dodnes žijú.

Náučný chodník po ranouhorských pamiatkach dolného Poiplia je čerstvý. Paradoxne by mal fungovať už zopár mesiacov, treba sa však pripraviť na menšie pátracie dobrodružstvo. Na viacerých miestach chýbajú informačné tabule, človek by márne hľadal aspoň drobné smerové šípky v dedinských uličkách. Treba pristavovať miestnych, pýtať sa na kostoly a ak sa do nejakého budete chcieť ísť pozrieť, musíte vyhľadať farára či kostolníka. Nejaké informácie poskytnú aj obecné úrady. Kto si nezabalil desiatu, nech zabudne na bufety. K dispozícii sú potraviny.

Je to trasa od Štúrova do Šiah s počiatočnou odbočkou do Chľaby, ktorá je zastrčená doslova v južnom kúte krajiny. Dve zastávky sú ešte na druhej strane Ipľa na úpätí kopcov v Maďarsku – Kemence a Nagybörszöny. Prvý most cez Ipeľ je za obcou Salka, druhý v Šahách.

Začať možno tiež severne od Demandíc, kde sa končí šíra rovina, polia sa začnú vlniť a cesta krútiť. Premávka je okrem niekoľkých prechádzajúcich kamiónov riedka, svoje si vychutnajú určite aj cyklisti.

Kostol v Pastovciach, ktorý patrí k najstarším, možno spočiatku odradí vysokým lešením. Vlani tu zrejme silný vietor strhol vrchol zvonice, ktorá sa zrútila do lode kostola. Kusy dreva a kameňa sa povaľovali v starých laviciach. Podľa niektorých miestnych to bol guľový blesk, meteorológovia to však odmietajú. Dnes sa tu už opäť konajú omše. Neplánované návštevy by mali zavítať najprv do neďalekej fary. Mladý farár ochotne odomkne priestory, čo-to povie o histórii a náročnej rekonštrukcii. Podaktorí budú mať možno šťastie a stanú sa svedkami vešania opravených zvonov. Je naplánované na budúci týždeň.

V Malých Kosihách láka kostol sv. Michala archanjela. Pekný pohľad naň je teraz zo strany od malej lúky. Kľúče od dverí má starý kostolník, ktorý býva na hlavnej ulici. V uličke pred kostolom sa zas oplatí venovať pár minút niekoľkým starým domom s pestrými priečeliami.

Desať zastávok náučného chodníka

Chľaba – Vábi prastarými vinohradníckymi pivnicami zo začiatku 18. storočia, ktoré dodnes slúžia svojmu účelu. Obec sa po prvý raz spomína v listine z roku 1138 pod názvom Helemba.

Bajtava – Najstaršia písomná zmienka o obci je z roku 1261. Je dobrým začiatočným bodom pre výlety do pohoria Burda a prírodnej rezervácie Kováčovské kopce – sever.

Salka – V roku 1156 do tejto obce preložili kráľovský soľný sklad a soľné mýto zo Štúrova. Zachované prvky miestnej ľudovej kultúry nájdu turisti v jednom z rekonštruovaných sedliackych domov. Tu možno prejsť na druhú stranu Ipľa.

Nagybörszöny – Obec leží na maďarskom brehu rieky Ipeľ. Na prelome 14. a 15. storočia tu Žigmund Luxemburský dal usídliť baníkov zo Saska a roku 1417 udelil obci banícke právo. Kostol sv. Štefana z 13. storočia je v románskom slohu.

Kemence – Vlastnil ich ostrihomský arcibiskup, prvá písomná správa o obci je z roku 1156. Malá obec bola krátky čas dokonca sídlom Hontianskej župy, čo dokazuje župný dom v barokovom slohu. Odtiaľto cesta pokračuje cez Šahy do Sazdíc.

Sazdice – Miestny kostol sv. Mikuláša biskupa pochádza zo 14. storočia. Umelecky a historicky najcennejším artefaktom sú gotické fresky, ktorých autorom bol pravdepodobne taliansky majster Niccolo di Tomasso.

Kubáňovo – Svätostánok so zaujímavou vežou uprostred obce bol postavený v roku 1737 v barokovom slohu. Umelecky skvostom je oltár s olejomaľbou – obrazom sv. Ladislava.

Ipeľský Sokolec – Kedysi ho nazývali Sakalos. Dokazuje to písomnosť z roku 1386. V obci je barokový kostol a tiež klasicistický kaštieľ, ktorý si nechala postaviť rodina Hussárovcov.

Pastovce – Dedina leží v blízkosti hraníc s Maďarskom a tiež neďaleko miest, kadiaľ kedysi prechádzali hranice Rímskej ríše. Starý kostol sv. Juraja je podľa tunajšieho farára z 12. storočia a vlani ho poškodil silný vietor.

Malé Kosihy – Kostol sv. Michala archanjela patrí k najnavštevo­vanejším v regióne. Jeho najstaršou časťou je románska rotunda s kvadratickou apsidou postavená v 11. storočí. Zachovala sa tiež románska veža s dvoma nadzemnými podlažiami.

debata chyba