Habakuky vzkriesili Dobšinského rozprávkový svet

Najkrajšie slovenské ľudové rozprávky ožívajú na Donovaloch. Malí i veľkí návštevníci ich spoznávajú v mestečku s názvom Habakuky, ktoré otvorilo brány pred tromi mesiacmi. Svet rozprávok ponúka tak, ako ich zachytil najväčší slovenský rozprávkar Pavol Dobšinský.

16.09.2009 10:04
Habakuka Foto:
Pätnásť domčekov z ríše rozprávok nájdu návštevníci v krajine Habakuky.
debata

V Habakukoch je pätnásť domčekov a rôznych objektov, všetky z Dobšinského rozprávok. Návštevníci tam nájdu domček proroka Raka, babky bylinkárky, škrupinový zámoček, dom zlatej priadky, hodovňu a mnohé iné. „Keď sme pred asi tromi rokmi rozmýšľali, ako využiť tento priestor, spoločne sme sa dopracovali k myšlienke ponúknuť ľuďom to, čo inde na Slovensku nenájdu. Svet rozprávok. Vlani v lete sa začalo stavať a po jedenástich mesiacoch prác boli Habakuky pripravené privítať prvých návštevníkov,“ povedal Pavol Hadač, jeden zo spoluautorov projektu a autor dizajnu.

V rozprávkovom mestečku, ktoré najmä mladším pomáha spoznávať Pavla Dobšinského a jeho rozprávky, ponúka jeho majiteľ a prevádzkovateľ – banskobystrická spoločnosť Spiežovec – nielen prostredie z rozprávok, ale aj rozprávky samotné. „Strieda sa tu tridsaťtri hercov z celého Slovenska a pre návštevníkov hrajú počas dňa predstavenia na motívy Dobšinského rozprávok. Režijne a dramaturgicky ich pripravil Jakub Nvota,“ pripomína Hadač.

Za tri mesiace navštívilo Habakuky okolo 30-tisíc ľudí. Veronika Fričovská, ktorá v rozprávkovom mestečku predáva lístky, podčiarkla, že v lete, najmä počas víkendov boli aj dni, keď prešlo bránami rozprávkovej krajiny aj okolo 1 400 návštevníkov. „Okrem našincov sme tu mali veľa Čechov, Maďarov, Poliakov, ale aj Nemcov, Angličanov či Írov,“ zdôraznila Fričovská.

Z Habakukov odchádzajú návštevníci nadšení. „Sme tu po prvý raz. Je to tu veľmi pekné a určite sa sem ešte vrátime,“ povedala Lea Sušienková z Novej Bane, ktorá v pondelok obdivovala Habakuky spolu s dvaapolročným synom Maximom. Rozprávkové mestečko očarilo aj 37-ročného Pavla Petra z Trebišova. „Oslovuje to tu deti aj nás dospelých,“ pripomenul.

Mestečko rozprávok bude otvorené nielen v lete, ale po celý rok a postupne ho budú rozširovať a dopĺňať o ďalšie atrakcie.

debata chyba