Tip na víkend: Zlatá jeseň pozýva na prechádzky

Jeseň sa už pýri a čaká na svoje prvé rande. Trebárs v jednom z parkov v Nitrianskom kraji. Možno sa dá zbaliť v tieni niekoľkostoročných stromov v Palárikove, v zelenožltých zákutiach želiezovského parku, ktoré inšpirovali Schuberta, na zelenej lúke pri keramických vílach v Beladiciach, a možno podľahne kolísaniu v čerstvo sprístupnenom jazierku na Sihoti v Nitre.

17.09.2009 00:02 , aktualizované: 06:23
park Nitra Foto:
Unikátom parku v Palárikove je drevená vodárenská veža a tiež niekoľkostoročné stromy.
debata

Treba sa rozhodnúť. Víkendový výlet do niektorého z parkov v kraji môže byť krátky, bez zbytočného cestovania, s množstvom atrakcií, no tiež s huriavkom. Taký je napríklad park v Nitre. Alebo človek podľahne pokušeniu preskúmať prastaré parky, kde najväčší hluk robia koruny stromov. Kde tiež miznú v zeleni cestičky, lavice a chátrajúce kaštiele. Takéto sa ukrývajú takmer v každej dedine v okolí, len ich treba chvíľu hľadať.

Najnovšou atrakciou nitrianskeho mestského parku je člnkovanie. Za 30 minút človek zaplatí jedno euro a 30 centov. K dispozícii sú tri pramice. Jazierko je vzadu za veľkým detským ihriskom. Je to prekvapenie aj pre miestnych, pretože okolie bolo dlhé roky zarastené a nevzhľadné, pozornosť priťahovalo jedine ak v zime, keď zamrzla hladina a dalo sa tu korčuľovať. Inak tento park patrí cez víkendy rodinám a deťom. Na preliezačkách je rušno, drobizg kŕmi ovečky, kozy, somárika, je tu drevené bludisko a striekajúce žaby s vodníkom.

Oddýchnuť si od mesta možno v keramickej rozprávke v Beladiciach, niekoľko kilometrov od Nitry. Vstup do udržiavaného parku pred hotelom Tartuf je voľný. Prechádzku spríjemňujú sochy – výtvory slovenských, ale aj zahraničných umelcov, ktorí sa tu každoročne stretávajú na sympóziu. Zo živého plota vykúkajú sivohnedé hlavy – portréty samotných umelcov. Postavy a postavičky sedia pri stromoch, ležia a odpočívajú v tieni stromov, sedia na lavičke, na múriku, najnovšie obsadili babylonskú vežu. Je to jediná prírodná galéria umeleckej keramiky na Slovensku.

Historické parky budú pre výletníka trochu tvrdším orieškom. Až na pár výnimiek (Topoľčianky či Dunajská Streda), väčšina z nich už roky nie je udržiavaná, zdiveli a zarástli. Hoci aj to je možno pre niekoho príťažlivé.

Napríklad rozsiahly park v Palárikove. Pre väčšinu ľudí je zrejme len skratkou z jedného konca dediny na druhý. Ukrýva však v sebe sivozelené a práchnivejúce klenoty. V hocakom parku si možno prezrieť 30– či 40-ročné stromy, tu však stoja tristoročné duby.

V Želiezovciach v južnej časti okresu Levice sa zas chodil zeleňou kochať rakúsky skladateľ Franz Schubert. Prebýval tu v rokoch 1818 až 1824, v parku je jeho busta, v kaštieli zas pamätná izba. Terén sa tu vlní a zvažuje k potoku Perec, vo vetre sa kníšu staré platany, za obdiv stoja ľaliovníky, jedle, tisovce či magnólie.

Atrakcie parku v Nitre
- k dispozícii sú tri člny, za 30 minút návštevník zaplatí 1,30 eura, v pracovný deň je člnkovanie možné od 15.00 do 18.00, cez víkendy od 13.00 do 18.00

trampolíny – za 5 minút sa platí jedno euro

nafukovacia kĺzačka, preliezačky, drevené bludisko, ohrada so živými ovcami, kozami, somárikom a teliatkom

pre korčuliarov je tu dráha so špeciálnym povrchom

na začiatku parku blízko zimného štadióna je bufet, kde čapujú pivo, kofolu, ponúkajú hotdogy a iné rýchle občerstvenie

Výber z historických parkov

Malanta
Posledným majiteľom panstva bol gróf Zamojszky, ktorý vyženil klasicistický kaštieľ aj park. Jeho rodina ho užívala až do znárodnenia. Park bol založený v takzvanom zmiešanom slohu, zachovali sa pôvodné výsadby vysokých javorov, líp a platanov.

Levice
Park sa rozkladá na mieste bývalej hradnej priekopy. Jeho súčasťou je aj minipark na nádvorí hradu, o ktorom sa zachovala prvá písomná zmienka z roku 1318, keď patril Matúšovi Čákovi. Park je verejne prístupný.

Komárno
Anglický park Anglia založili vojaci v prvej polovici 19. storočia. Hrávala tu vojenská kapela. Na jednom mieste stála Štefánikova socha, ktorú neskôr nahradil pamätník padlým v prvej svetovej vojne, neskôr Gottwaldova socha, až tu napokon urobili ihrisko.

Kravany nad Dunajom
Obec leží 33 kilometrov východne od Komárna. Park vznikol na prelome 19. a 20. storočia, od 50. rokov tu sídlil internát strednej školy. Prekvapí niekoľkými druhmi vzácnych drevín a mohutnými platanmi.

Horné Obdokovce
Bludisko so živých plotov, malé palmy, trvalky, letničky, vždyzelené kríky a niekoľko druhov exotických drevín. To všetko sprevádzalo začiatky parku v Horných Obdokovciach. Vznikol v roku 1877, keď bol majiteľom renesančného kaštieľa Alexander
Stummer.

Tovarníky
Park pri miestnom kaštieli patrí k najzachovanejším v Nitrianskom kraji. Striedajú sa v ňom lúky s domácimi a cudzokrajnými porastami, súčasťou parku bola kedysi letná aj zimná záhrada s pareniskami a kompostárňou. Na tienistých miestach bol vysadený brečtan.

Topoľčianky
Niekdajšie letné sídlo prezidenta Masaryka obkolesuje jedna záhradnícka báseň. V parku sú najstaršie dreviny z rokov 1800 až 1810, z čias pôsobenia francúzskeho záhradníka Gilomenta. Svojou skladbou a rôznorodosťou patrí park k najcennejším na Slovensku, je napojený na priľahlý les a farebne púta počas celého roka.

Hurbanovo
Je to park s najlepším výhľadom na hviezdy. Sídli pri ňom hurbanovská hvezdáreň, ktorej história siaha do 19. storočia. Vtedy majiteľ zemianskeho sídla Mikuláš Konkoly Thege začal robiť svoje prvé astronomické pozorovania a prestaval kúpeľný domček na observatórium. Budova bola v rokoch 1983 až 1985 zbúraná a nahradená napodobeninou.

debata chyba