Viedeň otvára návštevníkom dvere do zákulisia impresionizmu

Najnovšia výstava vo viedenskej Albertine prezentuje fascinujúci svet impresionistického a postimpresionistického maliarstva prostredníctvom výstavy pod názvom "Impresionizmus – Ako sa dostalo svetlo na plátno".

18.09.2009 08:51
Edgar Degas: Izba na zámku Minil-Hebert, 1892 Foto:
Edgar Degas: Izba na zámku Minil-Hebert, 1892
debata

V centre tejto výstavy sú výsledky päťročného výskumného projektu. Ponúkajúce nový pohľad na dejiny vzniku a techniky maľby v impresionizme. 

„Čo je impresia? Vo vnútri alebo vonku? Kedy je obraz hotový?“. Odpovede na tieto otázky nájdete vnímavým pozorovaním impresionistických diel Courbeta, Caillebotta, Maneta, Moneta, Renoira, Cézanna, Pissarra, Signaca a van Gogha.

Impresionizmus je umelecký smer, ktorý vznikol koncom 19. storočia. Reagoval na ateliérovú maľbu, jeho cieľom sa stala maľba v prírode, kde sa pokúšal zachytiť okamžitú atmosféru danej chvíle. Predstavitelia tohoto smeru sa usilovali podať obraz krajiny alebo predmetu tak, ako sa javí nášmu oku v určitom okamihu. Obraz krajiny, alebo predmetu sa mení okolnosťami a v každej chvíli, takže najpravdivejší je obraz okamihu, ktorý zanecháva v nás najsilnejší dojem – impresiu (od toho je názov smeru).

Albert Besnard: Lúka v parku Calais, 1890 Foto: RBA Köln
Albert Besnard: Lúka v parku Calais, 1890 Albert Besnard: Lúka v parku Calais, 1890

Podstatným činiteľom obrazu je farba. v prírode sa však mení podľa toho, aká je vrstva vzduchu a svetla obklopujúca predmet. Obraz sa nám preto javí ako zmes farebných škvrniek a zamazaných plošiek. Až pri správnom odstupe môžeme mať správny dojem.

Na návštevníkov viedenskej výstavy čaká celkom 170 exponátov, pričom 75 obrazov pochádza z kolínskeho múzea Wallrafa Richartza a nadácie Corboud, štyridsať originálnych umeleckých objektov. A nielen to. Ľudia zistia, aký je všedný život umelcov, spoznajú rôzne maliarske pomôcky a spoznajú aj samotnú prípravy a realizáciu maľby.

Viedenskú Albertinu nájdete na námestí Albertinaplatz 1 denne od 10.00 do 18.00 hod, každú stredu až do 21.00 hod. Výstava potrvá až do 10. januára 2010. 

debata chyba