Tatranskí prevádzkovatelia sľubujú lacnejšiu lyžovačku

Najvýznamnejší prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk vo Vysokých Tatrách, 1. Tatranská a Tatranské lanové dráhy, sľubujú nižšie ceny lyžovania i ubytovania počas nadchádzajúcej zimnej sezóny. Tatranci tak chcú zabrániť situácii, aká sa udiala počas poslednej zimy, keď vo Vysokých Tatrách zaznamenali úbytok vyše 20 percent ubytovaných hostí a až 40 percent pokles jednodňových návštevníkov.

29.09.2009 15:22
Hory, lyžovanie, Tatry, sneh, zima Foto:
Hory, lyžovanie, Tatry, sneh, zima
debata

„Prvý krok, ktorý by mal priniesť zlepšenie, je vytváranie ešte výhodnejších balíčkov služieb,“ uviedol riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý. Pri zakúpení ubytovania, stravovania a lyžiarskeho lístka môžu návštevníci ušetriť až 30 percent v porovnaní s minulým rokom. Tatranské lanové dráhy ponúkajú okrem vlastných hotelov ďalšie ubytovanie aj v iných zariadeniach v regióne. Pred ukončením sú rokovania mesta s prevádzkovateľmi lyžiarskych stredísk o bezplatných parkoviskách v hlavných lyžiarskych centrách.

Okrem cenovo zvýhodnených balíkov služieb prevádzkovatelia upravili aj ceny lyžiarskych lístkov smerom nadol. Podľa marketingovej riaditeľky strediska Tatranská Lomnica Kataríny Šarafínovej, v nadchádzajúcej zime bude prehľadnejší a jednoduchší cenník lyžiarskych lístkov. Denné a poldenné lístky budú túto zimu o desať percent lacnejšie ako minulý rok. Stredisko ParkSnow Štrbské Pleso avizuje v priemere 15 percentný pokles cien všetkých druhov skipasov. Nižšie ceny lyžiarskych lístkov sú podľa Chudého druhým krokom, ktorým chcú prilákať cez zimu do Vysokých Tatier lyžiarov.

Tretím krokom je zlepšenie dostupnosti regiónu Tatier novými leteckými spojeniami. Už v októbri sa začne do Popradu lietať z Varšavy. Tatranci už absolvovali veľtrhy a výstavy cestovného ruchu v Zakopanom, Krakove, Varšave a chystajú sa na veľtrh do Poznane, kde chcú osloviť ďalších klientov. Ešte v októbri začne spoločnosť Tatra Mountain Resort, zastrešujúca strediská v Tatranskej Lomnici, Starom Smokovci a Jasnej, reklamnú kampaň, ktorá má osloviť Poliakov, aby prišli na lyžovačku do Tatier.

Tatranci sa zúčastnia na veľtrhu cestovného ruchu v Londýne, kde chcú osloviť anglických turistov, ktorí by mali využívať obnovenú pravidelnú linku medzi Londýnom a Popradom od decembra tohto roku. Vráteniu ruských a ukrajinských hostí by malo pomôcť zjednodušenie vydávania víz. Osloviť by ich mali aj výrazne nižšie ceny ponúkané v balíkoch služieb. Do Vysokých Tatier budú v zime lietať charterové linky z Kyjeva, „pracuje sa na charteroch z Moskvy,“ dodal Chudý. Podnikatelia z Vysokých Tatier sa ešte pred zimou chystajú na veľtrh cestovného ruchu do Bukurešti, kde chcú osloviť rumunských klientov.

Tohtoročná zimná sezóna vo Vysokých Tatrách nebude len o nižších cenách, ale aj viacerých novinkách. Na Štrbskom Plese pribudne nová zasnežovaná zjazdovka Furkota s dĺžkou takmer dva kilometre. V zime tu bude premávať prvá šesťsedačková lanovka vo Vysokých Tatrách. Na Štrbskom Plese bude v zime v prevádzke snoubordový park K2 s viacerými atrakciami. Novinkou vo Vysokých Tatrách bude rozšírená a upravovaná zjazdovka z Lomnického sedla až do Tatranskej Lomnice. Zjazdovka bude mať celkovú dĺžku 6,5 kilometra, šírku až do 60 metrov a prevýšenie 1 300 metrov.

debata chyba