Vyberte si túru do dolín v srdci Chočských vrchov

K vodným mlynom v Oblazoch sa dá dostať nenáročnou túrou z dedinky Kvačany cez Kvačiansku dolinu. Najkratšia trasa vedie z dedinky Huty. Najdlhšia, ale aj najkrajšia, je však asi šesťhodinová túra cez dve doliny - Prosiecku a Kvačiansku, kde sú mlyny súčasťou náučného chodníka.

02.10.2009 09:30
Chočské vrchy Foto:
Najužšiu časť túry možno prekonať len po rebríkoch.
debata

Prosiecka dolina pretína masív Chočských vrchov. Už nástup na túru je vo veľkou štýle. Vstupnou bránou do kaňonu sú Vráta, ktoré do kameňa vymlela voda. Sú to dve vysoké skalné steny, ktoré sa týčia oproti sebe. Prvá drevená lávka pomáha vkročiť do tiesňavy. Ešte chvíľu robí návštevníkovi spoločnosť potôčik. Jeho zurčanie však slabne a on sa po chvíli stráca v zemi, kde ďalej derie jaskynné cesty pod Svoradom. Skalné steny, rôzne veže a kamenné útvary sprevádzajú turistu celú trasu. Krátka odbočka zavedie k 15-metrovému vodopádu Červené piesky. V suchých teplých dňoch mu však chýba voda. Potom už nastupuje najužšia cesta pomedzi skalnatú roklinu, ktorá sa prekonáva pomocou železných rebríkov. Stačí sa otočiť a tiesňava je ako na dlani. V kamenných bralách sú dokonca zvyšky starej vozovej cesty, ktorá už veľmi dávno slúžila na prepravu sena. Po zelených lúkach nasleduje horská dedinka na pomedzí Liptova a Oravy – Veľké Borové s nástupom do Kvačianskej doliny.

Prosiecka aj Kvačianska dolina sú národné prírodné rezervácie. Súčasťou Kvačianskej doliny sú tiesňavy Borovianka a Ráztoka s vodopádom. Za pôvodnými vodnými mlynmi v Oblazoch, ktoré sú učupené medzi lesom a skalnými bralami, vedie cesta lesom až do ústia Kvačianskej doliny, ktorá ponúka niekoľko výhľadov do rokliny.

debata chyba