Kostolíkom po zápise do zoznamu UNESCO stúpla mierne návštevnosť

Drevené kostolíky na severnom Slovensku prilákali počas prvej sezóny od zápisu do zoznamu UNESCO zväčša len o niečo viac turistov ako v predchádzajúcom období. Časť turistov totiž odradila od cestovania finančná kríza a chýbajúca propagácia, povedali oslovení starostovia. Niektoré kostolíky navyše potrebujú opravy, na ktoré obce nemajú peniaze.

03.10.2009 19:18
Drevený kostolík Foto:
Drevený kostolík v Snine.
debata

„Turistov bolo o čosi viac, nahradilo to aj pokles počtu návštevníkov z Poľska, nemáme však peniaze na dobudovanie služieb,“ uviedol starosta obce Leštiny pri Dolnom Kubíne Ján Brašeň. Obec napríklad nedokázala pri kostole umiestniť ani informačné tabule. Cirkevný zbor, ktorému kostolík patrí, však obnovil časť kamenných chodníkov. Mierny nárast návštevníkov zaznamenali tiež v Tvrdošíne.

Návštevnosť sa zvýšila kostolíku v Bodružali pri Svidníku. „Stúpol však len záujem zahraničných turistov, ktorí prichádzajú z celého sveta, domáci väčší záujem neprejavili,“ povedal Peter Zelizňák z obecného úradu. Obec s 55 obyvateľmi na propagáciu kostolíka využíva najmä internet, poskytovanie ďalších turistických služieb, ako reštaurácia či ubytovanie, by bolo podľa Zelizňáka stratové.

Chrám v Bodružali bol podľa Zelizňáka pred niekoľkými rokmi zrekonštruovaný. Reštaurátori tiež obnovili ikonostas a nástenné maľby.

Drevené kostolíky zapísali do zoznamu UNESCO v júli minulého roku. Do zoznamu sa dostali rímskokatolícke kostolíky v Hervartove a Tvrdošíne, evanjelické v Kežmarku, Leštinách a Hronseku a gréckokatolícke v Bodružale, Ladomírovej a Ruskom Bystrom.

„Niekedy prišlo aj 20.000 ľudí za rok, tento rok bol slabší, prišlo asi 15.000 návštev­níkov,“ uviedol starosta obce Hervartov pri Bardejove Miroslav Mackanič. Kostolík pritom patrí na Slovensku k vôbec najstarším, postavili ho ešte v roku 1500.

V obci otvorili vlani zariadenie služieb cestovného ruchu, pribudli sociálne zariadenia a ubytovňa. Kapacita služieb však podľa Mackaniča nebola úplne využitá.

Obec pritom na cestovnom ruchu nezarobí. Vstupné do kostolíka je euro (30 korún), prevádzka služieb a opravy kostola však stoja viac. Kostolík navyše potrebuje opravu havarijného stavu schodiska ku zvonici a nový náter strechy, na čo obec peniaze nemá, poznamenal Mackanič.

Na Slovensku bolo pôvodne približne 300 celodrevených kostolíkov, zachovalo sa ich ešte asi 50.

Slovensko má v zozname UNESCO ešte zapísané centrá historických miest Banská Štiavnica a Bardejov, pamiatkové zóny rodinných domov vo Vlkolínci či Spišský hrad a Spišskú Kapitulu. Z prírodných pamiatok sa na zoznam dostali jaskyne Slovenského krasu a pralesy na severovýchode Slovenska.

debata chyba