Na svahoch je ešte leto, strediská spúšťajú predaj lacných lyžovačiek

Napriek tomu, že je za oknami ešte výnimočne teplá jeseň, strediská už začínajú predávať lyžiarom zimné pobyty. Predaj lístkov na vleky spúšťajú niektoré strediská už o pár dní. Po zlej minuloročnej sezóne sľubujú lyžovačku lacnejšiu o 15 až 30 percent a lepšie ceny pre rodiny s deťmi či ubytovaných lyžiarov.

07.10.2009 08:26
tatry, hory, Vysoké Tatry Foto:
tatry, hory, Vysoké Tatry
debata

„Jednodňové lístky v predpredaji ponúkneme od polovice októbra, naplno odštartujeme predaj od začiatku novembra,“ povedal Martin Dubecký z lyžiarskeho strediska Vrátna Free Time Zone. V strediskách, ktoré ponúkajú najlepšie svahy a majú päť hviezdičiek, sa bude lyžovať na jednodenné skipasy priemerne o 15 percent lacnejšie. Jasná, Veľká Rača, Vrátna či Štrbské Pleso zlacnejú po tom, čo bola posledná sezóna pre krízu a zavedenie eura v znamení poklesu tržieb.

„Dospelý za jednodňový lístok v hlavnej sezóne zaplatí 22 eur (663 korún), vlani platil 25 eur (753 korún). Cena bude rovnaká na Donovaloch, Štrbskom Plese či Veľkej Rači,“ doplnila Jarmila Hlavová z lyžiarskeho strediska Park Snow Veľká Rača. Hlavná sezóna pritom trvá od januára do marca. Cez vianočné sviatky a Nový rok sú lístky drahšie zhruba o pätinu. Pred sezónou sú ceny zase nižšie, môžu dosahovať okolo 15 až 18 eur (452 až 542 korún) na deň.

Najvýraznejšie oproti vlaňajšku zlacneli celosezónne lístky a pobytové balíky, až do 30 percent. „Minulý rok stál lístok na celú sezónu 262 eur (7 893 korún), teraz 180 eur (5 423),“ dodal Tomáš Gazdarica z lyžiarskeho strediska Ski Park Ružomberok.

Štvorhviezdičkové strediská ako napríklad Plejsy či Jasenská dolina zlacňovali pomenej. Ceny sa znížia len o približne 3 až 5 percent. „Jednodňový skipas by sa tak mal len zaokrúhliť, napríklad z pôvodných 19,90 na 19,50 eura,“ vysvetlil Milan Sumka z lyžiarskeho strediska Jasenská Dolina.

Prevádzkovatelia sa tak tento rok nespoliehajú len na dlhú a tuhú zimu. Turistov lákajú už na jeseň na rôzne akcie. Napríklad ľudia ubytovaní vo vybranom partnerskom hoteli dostanú niekoľkodňový skipas zadarmo. Zavádzajú tiež lacnejšie lístky na vleky pre študentov do 18 rokov alebo pre rodiny s deťmi. Chcú tak presvedčiť ľudí, aby trávili na horách viac dní a neopakovali minuloročnú sezónu, keď bolo na svahoch o asi 10 až 20 percent menej lyžiarov.

Zimná sezóna v lyžiarskych strediskách

– niektoré strediská odštartujú predpredaje jednodenných lístkov od polovice októbra, riadny predaj sa má spustiť od začiatku novembra. V súčasnosti sú už niekde v predaji sezónne lístky či pobytové balíky

– jednodenné lístky v päťhviezdičkových strediskách zlacnejú o približne 15 % – v hlavnej sezóne by mali stáť približne 22 eur (663 Sk)

– pobytové balíky a sezónne lístky budú stáť menej o 30 % – celosezónny skipas by mal stáť približne 180 eur (5 423 Sk)

– štvorhviezdičkové strediská znížia ceny približne o 3 až 5 % – ceny jednodňových skipasov by mali byť približne 19 eur (572 Sk)

– pripravujú sa viaceré akcie, napríklad lyžiari ubytovaní v partnerskom hoteli dostanú skipas na niekoľko dní zadarmo. Výraznejšie zľavy pocítia rodiny s deťmi alebo študenti.

debata chyba