Objav pri Stonehenge vraj potvrdzuje tézu o pohrebnej zóne

Nedávny objav druhého kamenného kruhu neďaleko britského prehistorického pamätníku Stonehenge možno potvrdzuje teóriu, že táto slávna pamiatka bola súčasťou veľkého pohrebného areálu pri rieke Avon. Uviedli to vedci, ktorých citovala agentúra AP.

07.10.2009 11:32 , aktualizované: 09.10.2009 11:26
Stonehenge Foto:
Stonehenge
debata

Novoobjavený kruh, menší než Stonehenge a pomenovaný Bluehenge, je asi dva kilometre od Sonehenge. Jeho nález môže pomôcť dokázať, že rieka Avon spájala „panstvo mŕtvych“, kde tvorili oba kruhy, s „panstvom živých“, ležiacom proti prúdu. V tomto „panstve živých“, známom dnes ako Durrington Wells, sa našli mnohé známky niekdajších hostín a ďalších ľudských činností, povedal Julian Thomas, jeden z riaditeľov inštitúcie Stonehenge Riverside Project.

Novo nájdená pamiatka bola pomenovaná Bluehenge podľa modrej farby kameňov, ktoré použili na jej vybudovanie.

Podľa ďalšieho bádateľa Mikea Parkera Pearsona z rovnakej inštitúcie je možné, že Bluehenge bol východiskovým bodom procesie, ktorá sa začínala pri rieke a končila v Stonehenge, kde bolo veľké prehistorické pohrebisko.

„Málokto vie, že Stonehenge bolo vo svojej dobe najväčšie pohrebisko v Británii. Možno ľudí v kruhu z modrých kameňov spaľovali a potom ich popol pochovali v samotnom Stonehenge,“ povedal Pearson.

Bádatelia poukázali na to, že okolo Stonehenge a Bluehenge bolo len veľmi málo známok ľudského života, čo by mohlo posilniť tvrdenie, že obe lokality sa používali ako pohrebné miesto, obzvlášť keď existujú známky toho, že tam mnoho ľudí spálili.

Vek Stonehnege sa odhaduje najmenej na 4500 rokov. Vedci sa ale domnievajú, že Bluehenge je z rovnakého obdobia.

debata chyba