Štokholm: Kráľovstvo dizajnu

Ikea - prvý kontakt so Štokholmom pri príjazde autobusom z letiska. A pre väčšinu Slovákov asi prvé kľúčové slovo pre Švédsko. A pre jeho metropolu? Sídli tu švédsky kráľ, kráľov vedeckých disciplín honorujú Nobelovými cenami, medzi tisíckami ostrovov jazdia člny a hokej sa hrá v hale Globen. Štokholm je však naozaj najmä kráľovstvom dizajnu. Všetko je premyslené do najmenšieho detailu - jednoduché, účelné, krásne a dostupné pre každého.

12.10.2009 14:19
Štokholm Foto:
Severská metropola Štokholm z vtáčej perspektívy.
debata

A netreba ísť ani na predmestia, kde dva veľké obchodné domy najznámejšieho predajcu nábytku sídlia. Ikea sa v lete dokonca nasťahovala aj do galérie moderného umenia Liljevalchs Konsthall, kde sa rozhodli zmapovať 50 rokov jej existencie.

Dizajnu je venované aj prvé poschodie štokholmského Národného múzea. A objavovanie vlastných spomienok naozaj funguje: nožnice môjho detstva navrhli vo Fínsku v roku 1963 a hriankovač nakreslili Američania v 30. rokoch. A to je tajomstvo špičkového dizajnu – nepozná hranice času ani priestoru, zlepšuje každodenný život. A je demokratický – dostupný nielen bohatým.

Pestrí severania

Ikea, Design House Stockholm, H&M, Acne, Nudie Jeans – nábytok, darčeky, doplnky, šperky, oblečenie – len niekoľko ikon švédskeho dizajnu. A každoročný dizajnérsky týždeň. Napriek tomu Štokholm nemá dizajnérsku štvrť ako Londýn, Miláno či Helsinki. Mladí Štokholmčania za ňu považujú SoFo – z anglického južne od ulice Folkungagatan. Je to mladá živá štvrť s mnohými nezávislými módnymi, dizajnérskymi a hudobnými obchodíkmi, útulnými kaviarňami a štýlovo vyhranenými klubmi.

Zapĺňajú ich bledé postavičky v ošúchaných krinolínach či bradatí mladíci vo frakoch a s cylindrami. A v týchto uličkách pochopíte, že nevykradli divadelný sklad. Old Touch, Beyond Retro a ďalšie obchody sa špecializujú na veci z 30., 40., 50., 60. či 70. rokov. A nielen na šaty, ale aj vecičky do bytu, ktoré obrátia naruby zabalenie švédskeho dizajnu do škatuľky minimalizmu.

Ich navoňaní konvenčnejší rovesníci v značkových rovnošatách sa zas sústreďujú na opačnej strane mesta – na sever od historického jadra. Okrem luxusných butikov všetkých možných značiek sú aj tu secondhandy, ale oprašujúce znovuzrodenú módu 60. či 90. rokov.

Prečo je práve Švédsko jedným zo svetových lídrov dizajnu? Odpoveď na túto otázku možno nájsť v pestrofarebných úzkych uličkách starobylého Gamla Stanu (Starého Mesta), rovnako ako pri prechádzkach v niektorej zo zelených častí mesta alebo pri plavbe člnom cez súostrovie, ktoré sa ťahá 60 kilometrov na východ od mesta. Spojenie kráľovskej histórie vtelenej do desiatok palácov a kostolov s prírodou je inšpirujúce.

Dvesto ostrovov na deň

Samotný Štokholm sa rozkladá na 14 ostrovoch pri ústí jazera Mälaren do Baltského mora. Spoznávanie okolitých dvadsaťštyritisíc ostrovov je počas dlhých letných dní obľúbené medzi obyvateľmi i návštevníkmi mesta. Kúpiť si čln je veľmi jednoduché, na plavidlo s rozmermi 12 × 4 metre dokonca netreba ani licenciu. Ťažšie je potom nájsť voľné miesto v prístavisku.

Základy plavby čerství majitelia lodí často dostávajú od priateľov alebo si zaplatia párdňový kurz. Ak sa dostanú do úzkych, pevnina je vždy nablízku a ponúka hustú sieť hotelov, reštaurácií, čerpacích staníc a servisov. Plavba si však vyžaduje rovnakú pozornosť ako jazda v dopravnej zápche. Vodiči člnov často pripomínajú tých z bratislavských ci­est.

A musia si dávať pozor aj na obrovské lode, ktoré oproti noci vyrážajú do Helsínk, Rigy či Tallinnu. Na palube sa všetci veselia opájaní alkoholom, ktorý je vo Švédsku tak ťažko dostupný. Je to lacnejšie, ako zostať v miestnom bare.

Sezóna spoznávania súostrovia trvá iba od začiatku mája do začiatku októbra. Člny nie sú len prostriedkom, ako sa dostať na ostrovy, ale aj miestom, kde sa dá lacno prespať, pozvať a pohostiť priateľov. A niekedy poskytnú aj nevšedný zážitok – vidieť losa plávať z ostrova na ostrov.

Švédsky Titanic

Komu sa nepošťastí zbadať losa vo voľnej prírode, môže si všetko vynahradiť návštevou skanzenu na ostrove Djurgarden. Oproti skanzenom, ako ich poznáme na Slovensku, je ten štokholmský oveľa väčší a je prierezom architektúry a spôsobu života v celom Švédsku v rôznych historických obdobiach. A navyše zoologickou záhradou, ktorá je však trochu nevhodne popri domácich zvieratách domovom aj pre mnohé exotické druhy.

Západná časť ostrova je plná múzeí a atrakcií, z ktorých vyčnieva Vasa Museum, a to nielen sťažňami, ktoré symbolizujú jeho zameranie. Najznámejšia atrakcia Štokholmu predstavuje Titanic 17. storočia, loď, ktorá sa potopila po pár metroch prvej plavby a po 333 rokoch na dne prístavu ju vylovili. Jej prieskum, oprava a údržba sú dobrodružným vedeckým projektom, ktorý toto múzeum opisuje.

Oplatí sa však prejsť alebo previezť aj na opačný koniec Djurgardenu, kde je skrytá Thielova galéria. Nádherná vila s pôvodným zariadením ponúka vynikajúcu zbierku severského výtvarného umenia, pýšiacu sa Munchovou izbou s 11 dielami tvorcu slávneho obrazu Výkrik.

Z bývalej rezidencie bankára Ernesta Thiela je to už len kúsok k televíznej veži s výhľadom na celý Štokholm.

Najkrajší cintorín

Nie je síce cieľom turistov hľadajúcich hroby slávnych. Ani nie je zaplnený radmi impozantných historických náhrobkov, namiesto nich sú tu jednoduché nízke pomníky, trávniky a cestičky v tieni borovíc. Napriek tomu, alebo práve preto je výnimočným miestom, ktoré sa oplatí vyhľadať. Lesný cintorín (Skogskyrkogarden) úplne mení predstavu o cintoríne ako mieste smrti. Tlmené hnedé a zelené tóny oživované mihotajúcimi sa lúčmi slnka prebleskujúcimi cez koruny stromov dodávajú pokoj. Cintorín so stotisíc hrobmi rozkladajúci sa na zvlnenom teréne s borovicovým lesom je naprojektovaný do posledného detailu tak, aby zmiernil smútok a pomohol pozostalým vyrovnať sa s odchodom blízkeho človeka.

Práve s týmto zámerom vypísali radní páni začiatkom minulého storočia medzinárodnú súťaž. Dielo dvoch mladých architektov, ktorí ju vyhrali, bolo vtedy unikátnym cintorínom, dnes je významnou pamiatkou modernej architektúry a príkladom ideálneho súzvuku s prírodou. Od roku 1994 je na zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

Návštevníkov vyzýva na tichú prechádzku. Dobre označené chodníky vedú okolo dominantného kríža ku kaplnkám a návštevníckemu centru. Neďaleko lesnej kaplnky, najstaršej z piatich, ktoré tu dnes stoja, je miesto posledného odpočinku hereckej hviezdy Grety Garbo. Pomník z červeného kameňa sa dá na rozľahlom cintoríne ľahko nájsť. Rovnako ako samotný cintorín, ktorý nie je blízko centra, ale je dobre dostupný metrom z hlavnej stanice za štvrťhodinku.

Štokholm

Hlavné mesto Švédska

Počet obyvateľov: 818 000 (1,99 mil. s okolím)

Mena: švédska koruna 1 EUR = cca 10 SEK

Cestovanie a pamiatky: Lacné priame lety z Bratislavy na letisko Skavsta vzdialené vyše 100 km od Štokholmu. Cesta autobusom do mesta trvá 1,5 hodiny, spiatočný lístok stojí 178 SEK, časté sú však akcie aj za polovicu. Na cestovanie po meste metrom, autobusom či loďou a vstup do vyše 70 pamiatok sa oplatí kúpiť Stockholm Card s brožúrkou s mapami – na 48 hodín stojí 495 SEK. Pozor na otváracie hodiny pamiatok i obchodov, väčšina zatvára už o 17. hodine, po 18. h sú už otvorené len najväčšie obchodné domy. Mnohé obchody otvárajú až na obed.

Ubytovanie a stravovanie: Hostely v historickom jadre stoja od 300 SEK za osobu a noc, ďalej od centra sa dá prespať už od 160 SEK. Kto nemusí šetriť, môže vyskúšať alternatívne ubytovanie v boeingu prerobenom na hostel na letisku Arlanda alebo na lodi v centre. Jedlo je vo Švédsku drahé, v reštauráciách sa ceny začínajú pri 120 až 150 SEK, vo fastfoodoch sa dá najesť za 60 až 100 SEK. Sendvič alebo bageta v obchode stoja od 30 do 50 SEK. Štokholm ponúka kuchyňu z celého sveta, oplatí sa vyskúšať miestne špeciality z rýb, plodov mora alebo z diviny.

debata chyba