Ako chutí Afrika? Krvavou savanou i morom

Jemný červený prach savany v rannom slnku pripomína veľký antukový dvorec. Spoza stromov vytŕčajú dlhé krky žiráf, v nízkom poraste sa pasú zebry, v húštine sa skrývajú slony a nosorožce pozorne sledujú prichádzajúce autá. V Južnej Afrike si užijete safari, ako v ktorejkoľvek inej časti čierneho kontinentu a navyše sa môžete vyhnúť komárom.

25.10.2009 14:26
Afrika, žirafa Foto:
Afrika, žirafa
debata

Ak máte šťastie, podarí sa vám stretnúť veľkú päťku – slona, leva, leoparda, byvola a nosorožca alebo aspoň niektoré z týchto zvierat. Súkromné rezervácie ponúkajú väčšiu istotu, zvieratá v nich žijú ako v obrovskej zoo. Na prvý pohľad vo voľnej prírode, ale v skutočnosti za neviditeľnými plotmi.Ak však chcete ochutnať niečo z divočiny, treba precestovať Južnú Afriku až na jej východnú hranicu s Mozambikom. Rozprestiera sa tu Krugerov národný park, ktorý môžete brázdiť autom medzi voľne žijúcimi zvieratami. Spať v kempoch a v noci počúvať savanu.Úplne odlišný zážitok ponúka Kapské Mesto. Stolovú horu nad mestom často zakrývajú oblaky ako obrus. V prístave dole v meste voňajú z reštaurácií chute mora, rýb, ale aj steakov z antilop a navyše čerstvá zelenina na všetky spôsoby. K jedlu sa pije skvelé juhoafrické víno – slnkom obdarený Cabernet Sauvignon alebo Shiraz.Ak sa vyberiete smerom do vnútrozemia, nájdete úžasné vinice, ktoré pokrývajú africké doliny. Lahodné kozie syry, ktoré vôbec nechutia po kozách. Opačným smerom sa v priebehu hodiny dostanete až k Mysu dobrej nádeje, ktorý moreplavci tak túžobne sledovali pri ceste na Ďaleký východ.

Safari, 1 000 kilometrov dlhé slnečné pobrežie, potápanie i nádherná príroda. Život v mestách sa často riadi svojimi pravidlami. Bezpečnosť a kriminalita majú úplne iný význam ako v Európe. Domy sú ohradené vysokými plotmi. Štvrte strážia bezpečnostné služby. Napriek tomu môže byť Južná Afrika ako malária. Keď ju raz dostanete do krvi, už sa jej nezbavíte. Aj bez komárov.

debata chyba