V najstaršej stredoeurópskej synagóge vystavili vzácny poklad

Najstaršiu synagógu v strednej Európe si môžu od stredy prezrieť záujemcovia v nemeckom Erfurte. Niekdajší židovský svätostánok z 11. storočia s pohnutou históriou sa premenil na múzeum, ktoré predstavuje židovský stredoveký poklad. Pražská Staronová synagóga, ktorá je najstaršou fungujúcou synagógou na svete, pochádza z 13. storočia.

28.10.2009 16:19
synagóga, Erfurt Foto:
V Nemeckom Erfurte sa nachádza najstaršia synagóga v strednej Európe.
debata

So stavbou erfurtskej synagógy sa začalo v roku 1094. Vyrástla len pár metrov od radnice. Už v 12. storočí sa svätostánok dočkal gotickej prestavby. Okolo roku 1270 sa rozšíril a vznikol pôsobivý štít s rosetou, ktorý sa zachoval dodnes.

Po morovej rane, z ktorej obyvatelia obvinili židov, komunitu stihol v roku 1349 pogrom. Neprežilo ho deväťsto ľudí a synagóga bola zničená. Mesto ju potom predalo kupcovi, ktorý ju prestaval na sklad. V 19. storočí bola v objekte tanečná sála, hostinec a kolkáreň. Po stáročiach sa na pôvodný účel stavby zabudlo, čo ju za nacizmu uchránilo pred zničením.

Odborníci ale tušili, že sa v jadre mesta nachádza stará synagóga. Prieskum sa začal koncom 80. rokov minulého storočia. Rozpadnutú budovu teraz mesto opravilo z peňazí Európskej únie, štátu a spolkovej krajiny Durínsko. Rekonštrukcia a zariadenie výstavnej sály stáli okolo dvoch miliónov eur.

Návštevníci si môžu prezrieť nielen starú bibliu na pergamene v hebrejčine, ale aj vzácny židovský poklad. Pred zhruba 660 rokmi ho pred pogromom pod prah jedného z domov zakopal miestny obchodník. Cenný je zvlášť veľký snubný prsteň v podobe gotického domu či chrámu z 13. alebo z počiatku 14. storočia. Za najvýznamnejší vystavený „predmet“ však vedenie múzea považuje synagógu.

So stavbou erfurtskej synagógy sa začalo v roku... Foto: alte-synagoge.erfurt.de
synagóga, Erfurt So stavbou erfurtskej synagógy sa začalo v roku 1094.

„Pamiatka je naším exponátom číslo jedna. S ňou môže Erfurt kultúrne historicky a kultúrne politicky skutočne zabodovať,“ povedala šéfka múzea Ines Beeseová. Verí, že sa Erfurt vďaka opravenej Starej synagógy, židovským cintorínom či stredovekými rituálnymi kúpeľmi mikve stane vedľa Prahy, Speyeru či Wormsu jedným z najdôležitejších centier stredoveku. Mesto sa usiluje o zapísanie na zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Predsedníčka Ústrednej rady židov v Nemecku Charlotta Knoblochová verí, že by múzeum mohlo prispieť k väčšiemu porozumeniu medzi židmi a nemeckou spoločnosťou i k oživeniu erfurtskej židovskej obce. Jej väčšinu predstavujú prisťahovalci z Ruska.

Výstavu je možné vidieť denne okrem pondelka od 10.00 do 18.00. Vstupné pre dospelých stojí päť eur, pre deti a študentov 1,5 eura. Školské triedy majú návštevu zdarma.

debata chyba