Tajomná perla horného Ponitria

Francúzske gotické hrady, pápežský palác v Avignone aj renesančnú taliansku architektúru si bral za vzor gróf Ján František Pálffy, keď sa na sklonku 19. storočia rozhodol prestavať pôvodný hrad na romantický zámok.

06.11.2009 12:15 , aktualizované: 07.11.2009 04:30
Bojnický zámok Foto:
Bojnický zámok
debata

Sám kreslil, navrhoval a riadil práce. Konca prestavby, ktorá trvala 22 rokov, sa nedožil, ale zanechal objekt, ktorý je dominantou Bojníc a celého horného Ponitria. Patrí k najkrajším národným kultúrnym pamiatkam na Slovensku.

Zámok je obklopený nádherným parkom, ktorý v tomto období hýri farbami. Od roku 1950 je v zámku múzeum. Počas prehliadky, ktorá trvá približne hodinu a štvrť, sa návštevník zoznámi s prostredím, v akom žila šľachta v uplynulých storočiach, dozvie sa, ako sa obliekala, kde sa zabávala a čo jej spríjemňovalo ži­vot.

Pre väčšinu návštevníkov je zámok spojený s tajomnom, a nielen pre festival duchov a strašidiel. Zvedaví sú na hrobku so sarkofágom grófa Pálffyho, z ktorého pred rokmi vytekala záhadná tekutina. Mali to byť grófove slzy, ktoré prelieval za Bojnickým oltárom. Keď sa toto vzácne umelecké dielo vrátilo z Prahy späť do Bojníc, tekutina prestala vytekať. Ľudí táto historka stále zaujíma, hoci záhadná tekutina má svoje prirodzené vysvetlenie. Podľa chemického rozboru to bola konzervačná látka, ktorú vstrekli grófovi po smrti do žíl. Keď cínová rakva v sarkofágu skorodovala, tekutina spolu so zvyškami šľachticovho tela začala vytekať cez škáru von.

„Snažíme sa obmieňať expozíciu, aby tu návštevník našiel vždy niečo nové. Aj tento týždeň sme vybrali exponáty, ktoré doteraz neboli sprístupnené, súvisia s udržiavaním hygieny v minulých storočiach. Teraz cez víkend bude prehliadka spestrená výstavkou obrazov detí zo Základnej umeleckej školy v Prievidzi, je to pohľad detí na zámok, v blízkosti ktorého vyrastajú. Takú výstavku sme tu ešte neorganizovali,“ pripomenula Petra Gordíková z bojnického múzea.

Hneď vedľa zámku je vstup do zoologickej záhrady. Vznikla v roku 1955, je najstaršou a zároveň aj najnavštevovanejšou zoo na Slovensku. Magnetom pre návštevníkov v každom veku je modernizovaný pavilón opíc s kolekciou vzácnych druhov, vyhliadkový výbeh lám huanako s prekrásnym pohľadom na Bojnický zámok, nová expozícia Ostrov lemurov s botanickou kolekciou Madagaskaru a rozsiahla kolekcia akvárií. Ako jediná zoo na Slovensku chová slony africké, orangutany, lemury, guerézy a vzácne mačiaky Rolowayove. Sú to krásne sfarbené opice s dlhou bielou bradou. Ich domovom je Ghana a Pobrežie Slonoviny, kde ich zabíjajú pre mäso. Je to kriticky ohrozený druh, ktorému v prírode hrozí úplné vyhubenie.

„Už je ich na svete len pár kusov. Ostatné buď zjedli, alebo im vyrúbali pralesy kvôli plantážam. V posledných zvyškoch lesov na Pobreží Slonoviny a v Ghane našli asi 60 kusov týchto opíc. Sú to možno posledné zvyšky tohto druhu,“ povedal Peter Lupták, hlavný zoológ bojnickej zoo.

Tretím dôvodom, prečo ľudia prichádzajú do Bojníc, sú miestne termálne kúpele, známe už niekoľko storočí. Prvá písomná správa o bojnických termálnych prameňoch pochádza z roku 1113. Liečivá voda s teplotou od 28 do 52 stupňov vyviera z deviatich prameňov z hĺbky 1 200 až 1 500 metrov. Pomáha liečiť nervové a reumatické ochorenia a tiež ochorenia pohybového aparátu. Novinkou týchto kúpeľov je nový pavilón Wellness – Saunový svet, ktorý vybudovali pri liečebnom dome Mier.

debata chyba