Začali sa rekonštrukčné práce na Tutanchamónovej hrobke

Najvyššia rada pre pamiatky Egypta spolu s Konzervačným inštitútom Getty (Getty Conservation Institute) začala s reštauračnými a konzervačnými prácami na hrobke egyptského faraóna Tutanchamóna.

11.11.2009 16:33 , aktualizované: 22:30
Tutanchamón odhalil svoju tvár Foto:
Tvár panovníka predstavili presne po 85 rokoch, odkedy hrobku našiel Brit Howard Carter.
debata

 „Hlavným cieľom našej práce s egyptskými kolegami je vyvinúť plán na dlhodobú konzerváciu a údržbu tejto hrobky, ktorá slúži ako vzor pre zachovanie podobných archeologických nálezísk.“ uviedol riaditeľ inštitútu Getty Tim Whalen.

Generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass zdôraznil, že začatie reštauračných prác je preňho veľkou úľavou, keďže sa na stenách objavilo niekoľko škvŕn, ktoré boli zdrojom jeho znepokojenia. Prvá fáza projektu potrvá dva roky a bude zahŕňať evidenciu stavu hrobky a jej múrov, analýzu príčin jej rozpadu a náčrt potrebných zásahov. Počas nasledujúcich dvoch fáz, ktoré potrvajú spolu tri roky, prebehne aplikácia spomínaného konzervačného plá­nu.

Hrobka faraóna Tutanchamóna, ktorej tajomstvá sú vystavené v archeologickom múzeu v Káhire, je až dodnes jedinou z 26 hrobiek nájdených v Údolí kráľov, ktorá bola v čase objavu prakticky nedotknutá. Objavil ju 4. novembra roku 1922 britský archeológ Howard Carter.

debata chyba