Mimozemský výlet v suchu a teple? Štart je v hvezdárni

Straší tam už od septembra. Jupiter stále výrazne svieti na oblohe, dá sa vidieť voľným okom juhozápadným smerom. Stačí priložiť obyčajný poľovnícky ďalekohľad a zjavia sa štyri bodky. Jupiterove najväčšie mesiace. Mať tak ešte poruke astronóma, ktorý by navyše prezradil, že jeden z nich sa volá Európa a človek sa práve pozerá na ďalšie miesto, kde môže byť život.

12.11.2009 16:01 , aktualizované: 13.11.2009 08:03
hvezdáreň Foto:
Hurbanovská hvezdáreň patrila k prvým v Európe. Vznikla koncom 19. storočia.
debata

„Špekuluje sa ešte aj o mesiacoch na Saturne,“ dodáva Marián Vidovenec zo Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove. Ako jeho ďalší kolegovia rozpráva zaujímavo a najmä zrozumiteľne. Na Slovensku sú asi dve desiatky observatórií, to hurbanovské patrí k najstarším v Európe, vzniklo koncom 19. storočia.

Väčšina hvezdární má pre verejnosť vyhradené skôr pracovné dni a presné časy pre verejné pozorovania. Väčšie skupiny návštevníkov by si mali vopred dohodnúť stretnutie, takisto aj záujemcovia o víkendy – počas nich sú ďalekohľady prístupné väčšinou len v prípade výnimočných astronomických úkazov. V sobotu je však bežne otvorená pozorovateľňa v Sobotišti, vždy od 19. h do 21. h.

V najbližších dňoch sa môžu zvedavci tešiť na Leonidy – meteorický roj, ktorý sa oddelil od jednej kométy niekedy v 15. až 16. storočí. Bude ich vidno aj voľným okom. V utorok 17. novembra bude možno ohnivé divadlo zdobiť doznievajúce 20. výročie nežnej revolúcie – vtedy dosiahnu „padajúce hviezdy“ svoje maximum – budú padať v najväčšom počte.

Treba však mať šťastie. Počasie pozorovaniam zatiaľ nepraje, len občas sa urobí v mrakoch diera a dá sa vykuknúť von. Aj napriek tomu sa vo hvezdárni stále dá niečo robiť. Viaceré ponúkajú planetáriá či zbierku starých prístrojov. Veľmi presný uhlomer – zachovalý sextant, ktorý kedysi slúžil na určenie polôh hviezd, vystavujú spolu s historickými ďalekohľadmi v Hurbanove. Vonku v historickom parku je zas zakreslená slnečná sústava. Podľa niektorých astronómov sa architekt snažil pri tvorbe kruhov naznačiť orbity planét.

Zanietenci môžu namietať, že mestské hvezdárne neponúkajú dobré podmienky. Áno, je tu takzvané svetelné znečistenie, mestská lampa na každom kroku, ktorá kazí výhľad na hviezdy. Kto hľadá čistú oblohu, musí zamieriť do tmavších kútov Slovenska, napríklad do Roztôk.

debata chyba