Pri behoch pred býkmi sa zranilo 460 ľudí

Tradičný beh pred býkmi v úzkych uličkách severošpanielskeho mestečka Pamplona si tento rok vyžiadal 460 prevažne ľahko zranených. Svojskeho behu sa nezúčastňujú len Španieli, ale aj množstvo turistov z celého sveta, najmä z USA.

15.07.2005 12:32
debata

Je to o necelých 30 prípadov viac ako v minulom roku, oznámil dnes Červený kríž na záver osláv konaných na počesť patróna tohto severošpanielskeho mestečka, sv.  Fermína.

Nebezpečná zábava sa pre 28 účastníkov skončila s vážnejšími zraneniami v nemocnici. Dvoch bežcov nabrali býky na rohy a museli ich okamžite operovať.
Na poslednom, siedmom behu sa dnes ráno ľahko zranilo asi 60 ľudí. Dva prípady si vyžadovali prevoz do nemocnice. Šesťstokilogramové kolosy tentoraz nikoho nenabrali na rohy. Dnešný beh bol zo všetkých siedmich najkratší – trval iba dve minúty a 15 sekúnd.

Najhoršie dopadol tento rok Španiel Xabier Salillas, ktorého býk nabral rohmi na stehne a pleci. „Pamätám si len to, že som počul fučanie býka a pokúšal som sa ujsť,“ povedal 34-ročný dobrodruh na nemocničnej posteli. Ani zranenia ho však neodradili od toho, aby sa na behu nezúčastnil aj na budúci rok.

 Od počiatku behov (encierros) v roku 1924 pri nich zahynulo 14 osôb, naposledy 62-ročný Španiel, ktorý zomrel v roku 2003. Behu sa každoročne zúčastňuje aj množstvo cudzincov. Zatiaľ poslednou obeťou z ich radov je 22-ročný Američan Matthew Peter Tassio, ktorý zomrel pred desiatimi rokmi. Svojské oslavy v Pamplone preslávil v roku 1926 svojím románom Fiesta spisovateľ Ernest Hemingway.

debata chyba