Súlož muža s koňom provokuje najviac

"Koľko rokov si ženatý?" opýtal sa môjho muža šofér motorikše v preľudnenej Indii, kde sa pri súčasnom raste pôrodnosti každé tri desaťročia takmer zdvojnásobí počet obyvateľov. "Rovných desať," odpovedal mu s istým náznakom hrdosti, ako dlho to už v manželskom zväzku vydržal. "A koľko máš detí?" pokračoval Ind vo vyzvedaní. "Jednu dcéru."

22.11.2009 13:23
Kažuráho Foto:
Chrámy v Kažuráhu stoja už tisíc rokov
debata

Niekoľkonásobný otec si ho prekvapene premeral od hlavy po päty, pričom sa pohľadom o stotinu sekundy dlhšie zastavil na jeho rozkroku. Potom si vzdychol: „Ach, Európania! A čo robíš každú noc?“

Extrémne obscénne sochy

Keď už hovoríme o tých nociach, v Indii sme sa tešili predovšetkým na erotikou nabité Kadžuráho, pojem najmä pre vyznávačov Kamasútry. Nádherný hinduistický komplex tisícročných chrámov s jemne prepracovanými a neskrývanými erotickými prvkami sôch a reliéfov. Tieto necudné symboly hypnotizovali chlipné pohľady návštevníkov už od dôb ich objavenia v roku 1838. Mladého britského dôstojníka T. S. Burta vtedy zaujalo nadšené rozprávanie indických nosičov a odbočil zo svojej plánovanej trasy. V neľútostnej džungli narazil na prastaré chrámy so zobrazeniami orálneho sexu, masturbácie či súlože so zvieratami.

Mierne úzkoprsý dôstojník kráľovnej Viktórie musel predýchať bohapusté súloženie na stenách dokonale zachovaných pieskovcových pokladov indického staroveku: „Objavil som hinduistické chrámy, najkrajšie a najgeniálnejšie, čo sa týka umenia majstrov kamenárov. Sochári však dovolili svojim umeleckým objektom rozvášniť sa o trochu viac, ako je nevyhnutné. Niektoré sochy sú naozaj extrémne obscénne až urážlivé!“

Návod na milovanie, súčasť tantrického obradu... Foto: Dávid Popovič
Kažuráho Návod na milovanie, súčasť tantrického obradu či naplnenie manželského zväzku?

Medzi najčastejšie teórie, ktoré vysvetľujú zmysel a sexuálny obsah kamenných reliéfov, patrí domnelá súvislosť s tantrickým kultom, ktorý používa sex ako základnú súčasť svojich obradov. Iní vedci sa domnievajú, že tunajších umelcov inšpirovala Kamasútra a reliéfy mali slúžiť ako návod na milovanie. A ešte by to vraj mohli byť zobrazenia svadobnej slávnosti boha Šivu a bohyne Párvatí a páry pri súloži zobrazujú naplnenie manželského zväzku.

Nuž, ak sa vyberiete na tieto miesta so svojou polovičkou, nezostáva vám nič iné, len veriť tomu záverečnému vysvetleniu!

Najkrajšia svetelná šou je na oblohe

Bedeker o Indii odporúča v Kadžuráhu absolvovať "nádhernú svetelnú šou, farebnú projekciu o histórii chrámov, ktorú rozpráva sám architekt a sochár“. Päťdesiat minút trvajúce predstavenie sa po prvý raz uskutočnilo na Silvestra roku 2000 a koná sa dodnes v hindčine a v angličtine.

Pred vstupom do ohradeného areálu tzv. Západnej skupiny chrámov, ktoré z diaľky vyzerajú ako tajomná flotila kamenných lodí, sa nás kontrola pri bráne opýtala, či máme so sebou mobilné telefóny. Poučení dôkladnou prehliadkou pri Tádž Mahále, kam si so sebou v rámci prevencie bombového útoku nesmiete zobrať mobil, prehrávač, dokonca ani vlastnú fľašu vody, sme bezpečnostnú službu bez vyzvania a nadmieru ochotne ubezpečili, že naše mobily zostanú po celý čas vypnuté. Vo chvíli, keď sme si posadali na plastové stoličky, v celom Kadžuráhu neplánovane vypadla elektrina. Obloha bola samá hviezda a bola by to jedna z najromantic­kejších chvíľ v Indii, keby nebolo okolitých hlupákov, čo ani na minútu nevedia vydržať bez výdobytkov civilizácie. Väčšina z nich pozapínala mobily, mávali svetielkujúcimi displejmi, písali a prijímali pípajúce esemesky a šikmookí mládežníci v rade pred nami si dokonca nahlas pustili americké diskotékové odrhovačky typu: Á-á, jé-jé. Po tridsiatich minútach konečne naskočil prúd a začal sa akýsi uspávajúci, nezrozumiteľný monológ, pri ktorom občas osvetlili nejaký chrám a občas vrchol stromu.

Cudnosť je v tomto prostredí čudná, nie? Foto: Dávid Popovič
Kažuráho Cudnosť je v tomto prostredí čudná, nie?

Po skončení laserového divadielka sme skonštatovali, že najkrajšiu svetelnú šou aj tak ponúkla hviezdnatá obloha pri výpadku elektriny. A zadarmo!

Sex muža s koňom

Na druhý deň ráno sme si privstali, aby sme si mohli ešte pred začiatkom slnečného úpeku pozrieť tzv. Západnú skupinu chrámov. Pieskovcové stavby sa postupne s prebúdzajúcim dňom zapaľujú do okrova. Ak zoberieme do úvahy rýchle zvetrávanie a nízku odolnosť pieskovca proti vonkajším vplyvom, väčšina stavieb zostala zachovaná až v prekvapujúco dobrom stave. Reliéfne ornamenty v Kadžuráhu sú dokonalé, vidieť naturalistické detaily, šperky, jemné kučierky účesov, dokonca nechty kamenných postáv.

Krúžim ako orlica okolo bohato zdobeného chrámu Lakšmána, doba jeho vzniku sa odhaduje približne na rok 950. Stojí na vysokom podstavci zdobenom procesiou koní, slonov, tiav, vojakov, hudobníkov a tanečníkov. Hľadám tie obscénne reliéfy, ktoré ani zďaleka nie sú na každom štvorcovom metri, ako hlásajú propagačné materiály. Je pravda, že plnokrvné sošky nýmf majú prsia, za ktoré by sa nemusela hanbiť ani Lolo Ferrari, nech jej je zem ľahká. Ale ak chcete nájsť erotické výjavy ako orálny sex, polohu 69 či skupinovú erotiku a nemáte sprievodcu, musíte si chrámy pozrieť naozaj dôkladne! Selektovať očkom podobne, ako keď Popoluška oddeľovala šošovicu od hrachu. Ej, umne to vymysleli tí sochári! Poschovávali výjavy z Kamasútry medzi množstvo iných, nech si len turisti sietnicu vyočia!

Kým človek nájde najprovokatívnejší reliéf – známu súlož muža s koňom – je už unavený ako somár!

Fór hodný súčasnosti

Priplichtím sa k skupinke japonských turistov s indickým sprievodcom. Upozorňuje ich na niečo, čo by som si nevšimla. V kamennom výklenku sú štyri slony s postavičkami bojovníkov navôkol. Všetky zvieratá hľadia rovno pred seba, len jeden má hlavu otočenú nabok. Niečo ho zaujalo. Aká náhodička! Súložiaca dvojica – on a ona! No ale toto! To je fór hodný súčasnosti, aj keď ho vymysleli pred tisíc rokmi!

Najrpvokatívnejší reliéf, na ktorý upozorňujú... Foto: Dávid Popovič
Kažuráho Najrpvokatívnejší reliéf, na ktorý upozorňujú bedekre, treba hodnú chvíľu hľadať.

Pri najväčšom a najpôsobivejšom chráme celej Západnej skupiny Kandarija Mahadéva sedí unudený indický strážnik. Kamennému páriku prepletenému pri súloži z každej strany asistujú dve dievčiny. Muž je zavesený dole hlavou. Takúto polohu ste doma ešte asi neskúšali. Chvíľu trvá, kým sa vyznáte vo všetkých tých prepletených údoch. To je prácička – každý deň sa tu prechádzať pomedzi „porno výjavy“ v pieskovci, pozorovať húfy slintajúcich zvedavcov s najnovšími typmi fotoaparátov! Dávam sa so strážnikom do krátkej zdvorilostnej konverzácie, akú nám dovolí obojstranne riedka angličtina. Sťažuje si, že je unavený. Celú noc pumpoval vodu. Už dva roky tu vraj nepršalo.

Milostné objatia, bohovia a bohyne počas nekonečnej súlože, zvodné nymfy. Telo a lono, proces zrodu života vložený do každej stavby, božská svadobná slávnosť vytesaná do kameňa. Domáci tu však žijú inými starosťami ako turista, čo si v kúpeľni klimatizovaného hotela pustí bez rozmýšľania na spotené telo prúd vody zo sprchy… **                          Kadžuráho**

nádherný hinduistický komplex, jedna z najdôležitejších zastávok na ceste za pokladmi indického staroveku 400 km juhovýchodne od Agry (kde je známy Tádž Mahál)
- miesto je známe pre neskrývané erotické prvky sôch a reliéfov pochádzajúcich z 10. a 12. storočia
- na stavbu prepracovaných a zložito navrhnutých chrámov bol použitý do okrova sfarbený pieskovec
- väčšina reliéfnych ornamentov na stenách chrámov je taká dokonalá, že na prvý pohľad pôsobia trojrozmerne
- chrámy sa delia na tzv. Západnú, Východnú a Južnú skupinu, platí sa len za vstup do ohradenej Západnej skupiny – aktuálne 5 USD
- najväčší a najpôsobivejší je Šivov chrám Kandarija Mahadéva v Západnej skupine postavený v r. 1025 – 1050 vďaka erotikou nabitým reliéfom
- väčšina miestnych žije v osade Kadžuráho, vzdialenej asi 1,5 km od hlavného ohradeného komplexu

debata chyba