Rakúske Alpy sú bez snehu, lyžiarske strediská si zúfajú

Nezvyčajne teplý november s teplotami dosahujúcimi až 20 stupňov Celzia privádzajú prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk v rakúskych Alpách do zúfalstva. V mnohých lyžiarskych oblastiach je tak teplo, že ešte nemohli ani len spustiť snehové delá.

24.11.2009 10:28
Rakúske Alpy, Tirolsko Foto:
Tirolské Alpy
debata

V Albersku, v najzápadnejšej časti Rakúska, preto odložili štart lyžiarskej sezóny, ktorú plánovali na blížiaci sa víkend, o týždeň neskôr na 4. decembra. Ani lyžiarske oblasti v Salzburgu nevideli už dva týždne snehové vločky. V Tirolsku zase leží sneh prakticky len na ľadovcoch.

Aj minulý rok zažili rakúske Alpy nezvyčajne teplé počasie. Vtedy ho označili za „horúci november“. Výraznejšie zrážky, ktoré sa menia na snehové zhruba až od tisíc metrov nad morom, prišli  vtedy neskôr. Lyžovalo sa len na ľadovcoch, a aj tam sa sneh držal len na vrcholoch, ktorého vrstva nepresahovala 50 centimetrov.

Sneh aj v nižších polohách hlási len Kaunertalský ľadovec. Výkyvy počasia tak donútili takmer všetky lyžiarske strediská odložiť začiatok sezóny až na prelom novembra a decembra.

debata chyba