Hronsek ponúka návrat o tri storočia. V unikátnom chráme

Súčasníkov delí od začiatku osemnásteho storočia dlhých tristo rokov. Návrat do tejto doby však môže byť aj oveľa kratší. Deliť nás od nej môžu iba tri či štyri kroky. Takéto cestovanie v čase je možné v neveľkej obci Hronsek v okrese Banská Bystrica. Stačí vojsť do dreveného evanjelického artikulárneho kostola z roku 1726 a razom sa ocitneme v minulosti.

26.11.2009 15:35
Hronsek
Pýchou Hronseku je unikátny drevený evanjelický artikulárny kostol z roku 1 726. Rastú pred ním štyri obrovské lipy. Dve z nich sú staré ako kostol.
debata

Stojac pred dverami chrámu ho človek vníma len ako pamätník na dávno zašlé časy. No stačí prekročiť prah a minulosť sa mení na realitu. Začiatok osemnásteho storočia cítiť všade navôkol. Len šaty na tele sú pripomienkou, že človek neprešiel tunelom času. V kostole je všetko pôvodné. Od lavíc cez oltár po chór. „Tento výnimočný kostolík bol postavený v roku 1726. V zmysle 26. článku uznesenia Šopronského snemu z roku 1681, ktorý povolil výstavbu dvoch drevených kostolíkov v tejto oblasti. Druhý, už neexistujúci, bol postavený v Ostrej Lúke,“ vysvetľuje pracovníčka Obecného úradu v Hronseku Želmíra Slancová.

Pri jeho stavbe musel byť dodržaný prísny status. „Musel byť z dreva, pri jeho stavbe sa nesmeli použiť žiadne kovy ani klince. Nesmel mať vežu a vchod z ulice a musel byť postavený za jeden rok. Vedie doň päť vchodov a po obvode je rozmiestnených tridsať okien,“ sumarizuje Slancová. V kostolíku, ktorý sa zachoval v pôvodnej podobe, je 1 100 miest na sedenie. Má skvelú akustiku a často v ňom bývajú koncerty. Komorné aj moderné. V roku 1847 v ňom povedal svoje áno Antónii Júlii Sekovičovej Andrej Sládkovič. Pred oltárom, na ktorom dnes miestni vymieňajú šesť obrazov podľa aktuálneho sviatku. Namaľoval ich v roku 1771 maliar chorvátskeho pôvodu Samuel Mialovič.

Hronsek má len 646 obyvateľov, takže kostolík miestni zaplniť nedokážu. Napriek tomu sa v ňom najmä počas väčších sviatkov tiesni oveľa viac ľudí. „Vtedy k nám chodievajú na služby Božie ľudia zo širokého okolia,“ poznamenáva Slancová. Od vlaňajška je aj s drevenou zvonicou hneď vedľa kostola, postavenou v rovnakom čase, zapísaný v Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. A smeruje doň čoraz viac turistov. Aby sa nabažili umenia a poputovali časom.

A obdivovali všetko navôkol. Členka cirkevného zboru a sprievodkyňa turistov v chráme Júlia Kollárová poznamenáva, že evidencie návštevnosti si síce nevedú, no ročne zavíta do ich dreveného chrámu niekoľko tisíc ľudí. „Vari neexistuje štát na svete, z ktorého sme ešte nemali návštevníkov. Boli tu ľudia z Pakistanu, Japonska, Číny, Nového Zélandu, USA,“ vyratúva.

Obec medzi Zvolenom a Banskou Bystricou však má aj rad ďalších pamätihodností, ktoré pútajú pozornosť. „Najstaršou stavbou v obci je goticko-renesančný kaštieľ, tzv. vodný hrad, ktorý pochádza pravdepodobne zo štrnásteho storočia. Prestavaný do dnešnej podoby bol v roku 1576 na protiturecké opevnenie. Bývalé sídlo viacerých šľachtických rodov posledné roky chátralo, dnes sa opravuje,“ podotýka Slancová. Vodný hrad kúpila súkromná spoločnosť a prerába ho na kultúrno-spoločenské centrum s ubytovaním a stravovacími možnosťami. Konateľ firmy, ktorá vodný hrad zachraňuje, Stanislav Rajnoha podčiarkuje, že úlohu polyfunkčného centra začne plniť v roku 2012.

V kostole to dýcha aj po rokoch začiatkom...
Hronsek V kostole to dýcha aj po rokoch začiatkom osemnásteho storočia.

V lokalite Hronseku sa však výpočet lákadiel pre turistov nekončí. Slancová konštatuje, že len kúsok od kostola je ďalší kaštieľ. Interiéry renesančno-barokového objektu z roku 1775 sú zaujímavé pruskými a zrkadlovými klenbami. V jeho blízkosti púta pozornosť vzácna, vyše dvesto rokov stará lipa, ktorá je ojedinelá svojím vzrastom na Pohroní. Po obvode meria 520 centimetrov a je zákonom chránená. Hronsečania sa pýšia aj starou budovou fary, v ktorej žili a pracovali významné osobnosti duchovného, národného a kultúrneho života. Ján Simonides, August Horislav Krčméry, Pavel Hronec a ďalší. Výhodou obce je aj jej poloha. Návštevník to má na skok do Zvolena, kde si môže pozrieť napríklad zámok, či do Banskej Bystrice, v ktorej je mnoho významných pamätihodností.

debata chyba