Letovisko Puerto Vallarta preslávili Elizabeth Taylor a Richard Burton

Mexiko je stále obľúbenejšou dovolenkovou destináciou mnohých Slovákov. Zväčša sa však sústredia skôr na jeho východné pobrežie, ktoré je k Európe predsa len bližšie. Čo však ponúka západné Mexiko?

02.12.2009 14:31 , aktualizované: 03.12.2009 08:26
Puerto Vallarta Foto:
Námestie v Puerto Vallarta.
debata

Puerto Vallarta (vyslovuje sa Puerto Vajarta) je jedným z najznámejších turistických centier na západnom pobreží Mexika. Vyhľadávajú ho pritom nielen cudzinci, ale aj samotní Mexičania. Jednou z príčin je určite jeho cenová dostupnosť – najmä v porovnaní s Acapulcom či Kankúnom.

Historických pamiatok je tu poskromne

Treba povedať, že milovníkov histórie pobyt v tomto mestečku asi veľmi neuspokojí. Veľmi dlho bolo vlastne malou rybárskou dedinou – ešte koncom 19. storočia malo len okolo tisícky obyvateľov. Jeho rozvoju pomohol práve turizmus, ktorý sa rozvinul v 20. storočí. Puerto Vallarta je typickým mestom s dvoma tvárami. Časti pre turistov, najmä hotelové rezorty či obchody so striebrom, vyzerajú naozaj dobre. Keď sa však dostanete do štvrtí domáceho obyvateľstva, privoniate k úplne inej káve. Niektoré z ich príbytkov nemajú ďaleko od obydlí v rómskych osadách a cesty sú neraz vlastne skôr necesty.

Romantika za mestom

Hľadáte na dovolenke najmä pokoj a oddych pri mori? V tom prípade bude pre vás azda lepšie vybrať si niektorý z rezortov bokom od mesta. Prekrásna zátoka je napríklad Mismaloya. Práve tu americký režisér John Huston natáčal v 60. rokoch film The Night of Iguana. Mestečku tento počin veľmi pomohol, pretože spolu s hereckými hviezdami ako Richard Burton, Ava Gardner, Deborah Kerr či s dramatikom Tennessee Williamsom pritiahol aj mnohých novinárov. Tí sa prirodzene sústredili najmä na romancu Richarda Burtona a Elizabeth Taylor, ktorá ho sprevádzala na natáčaní. Vďaka nim sa o Puerto Vallarte dozvedelo mnoho Američanov, ktorí ho začali hojnejšie navštevovať a tak tu podnietili rozvoj turizmu. Samotnému Johnovi Hustonovi sa v tejto oblasti tak zapáčilo, že si tu dokonca po ukončení filmovania postavil dom.

Marina v Puerto Vallarta. Foto: Elena Zemková
Mexiko, Puerto Vallarta, Marina Marina v Puerto Vallarta.

Vychutnajte si mexickú kuchyňu

Možno vás bude lákať predstava all inclusive programov, pri ktorých máte nápoje aj jedlá zadarmo. Radšej si to však ešte raz premyslite. Ak nejdete do naozaj luxusného hotela, prestravujte sa sami, alebo sa uspokojte v hotely len s raňajkami. Podávané jedlá aj nápoje totiž často naozaj nie sú na vysokej úrovni. Alkohol v drinkoch je nekvalitný, alebo je ho málo a medzi jedlami prevažuje vyprážaná mastná strava. Veď prečo by sa kuchár mal snažiť, keď ste za jedlo zaplatili vopred?

O servise v reštauráciách platí pravý opak. Personál je snaživý a môžete si v nich objednať národné špeciality – fajitas, nachos, ceviche či tacos. Mexická strava vám nevonia? Nevadí, s ohľadom na turistov mnoho reštaurácií ponúka aj klasické americké „hamburgerové“ menu. V žiadnom prípade si však nenechajte ujsť miešané nápoje – len málokde dostanete také vynikajúce margarity ako práve v Mexiku. Vybrať si pritom môžete z rôznych príchutí – okrem tej klasickej aj jahodu, mango, lesné ovocie a mnoho iných.

Na dobrom  jedle si pochutíte v príjemnom... Foto: Elena Zemková
Mexiko, Puerto Vallarta, Reštaurácia Na dobrom jedle si pochutíte v príjemnom prostredí.

Čo s voľným časom?

Opaľovanie vás už nebaví? Vyberte sa na niektorý z výletov, ktoré ponúkajú cestovné agentúry. Ak sa vám však nechce vyhadzovať peniaze, vydajte sa za dobrodružstvom sami. Sprievodcovia vám o meste aj tak nepovedia oveľa viac, ako je na internete. Poinformujte sa v hoteli, kedy vám ide autobus mestskej hromadnej dopravy. Drevené sedačky, pokazené dvere a zničené tlmiče spravia z cesty do mesta za pár pesos nezabudnuteľný zážitok.

Pomotajte sa v centre, prezrite si kostol a pobrežnú promenádu a potom sa vyberte napríklad na trhy okolo rieky. Čaká vás tam široká ponuka strieborných šperkov, rôznych ozdôb či doplnkov. Nezabudnite, že cena sa zvyčajne dá zjednať. Stačí krčiť nosom, krútiť hlavou a potom navrhnúť predavačovi nižšiu sumu. Hoci sotva dostanete tovar za polovicu ceny, nejaké tie peniaze určite ušetríte. Platiť môžete tak mexickými pesos, ako aj americkými dolármi. V závislosti od kurzu občas môže vyjsť použitie americkej meny dokonca výhodnejšie.

Voľný čas môžete stráviť aj s miestnymi umelcami. Foto: Elena Zemková
Mexiko, Zábava Voľný čas môžete stráviť aj s miestnymi umelcami.

Čo sa týka striebra, nie je až o toľko lacnejšie ako na Slovensku. Rozvinutý turizmus tu totiž značne zvýšil jeho ceny. Prsteň či retiazka vás však určite nezruinuje a ešte dlho vám môže pripomínať príjemné chvíle strávené v tejto krajine.

Máte radi tequilu?

Milovníkom tequily je určená „tequila tour“. Zavedie vás do hôr za mesto, kde sa nachádza akási „tequilotéka“. Sprievodca vám v nej priblíži proces výroby ako aj pitia tej pravej tequily. Súčasťou akcie je aj ochutnávka. Keďže oddaný sprievodca „koštuje“ s každou skupinou, už okolo obeda má viac ako dobrú náladu a sype zo seba jeden vtip za druhým. Na záver si samozrejme môžete fľašu tequily vyrobenej podľa originálneho receptu kúpiť.

Nočná zábava

V Puerto Vallarte je viacero klubov či barov, do ktorých si môžete vyraziť. Nezabudnite, že je to dovolenková destinácia ako každá iná. Mnoho mužov či žien čaká na sexuálne dobrodružstvá. Ak o ne nemáte záujem, radšej sa nesprávajte priveľmi priateľsky k neznámym ľuďom opačného pohlavia. A keď o malé rozptýlenie naopak záujem máte, rozhodne neodchádzajte bez toho, aby ste niekomu povedali kam idete a s kým. Čo sa týka streľby na uliciach a vojny drogových kartelov, nemusíte sa obávať. To sa týka najmä severu krajiny a väčších miest pri hraniciach s USA ako Tijuana.

Rušná ulica v Puerto Vallarta. Foto: Elena Zemková
Mexiko, Puerto Vallarta, Ulica Rušná ulica v Puerto Vallarta.

Ak vás bary neoslovujú, môžete si vybrať niektoré z večerných predstavení. Neraz ich pre svojich hostí organizujú samotné hotely. Ich úroveň je rôzna. Niekedy namiesto obdivu k vystupujúcim umelcom cítite skôr ľútosť nad nedostatkom ich schopností. Keď ich však beriete s rezervou a prípadne máte po ruke drink, môžete sa zabaviť celkom dobre.

Týždeň-dva po sezóne ušetríte

Návšteva Puerto Vallarty tesne po sezóne má viacero výhod. Tou hlavnou sú samozrejme ušetrené peniaze – a to nie len za samotný pobyt, ale napríklad aj pri nákupoch. Obchodníci vám tovar dajú neraz lacnejšie ako uprostred sezóny, pretože musia o zákazníkov viac bojovať. Hotely sú o niečo menej plné a počasie je aj v septembri dostatočne teplé. Pokojnejší je však aj nočný život, čo nemusí mnohým zábavy chtivým turistom vyhovovať. Záleží len na tom, čo od dovolenky očakávate práve vy.

debata chyba