Kilimandžáro robí ľadový striptíz v prehriatom ovzduší

Ak by mal hokejista Zdeno Chára chuť a silu zopakovať si o necelé štvrťstoročie vlaňajší výstup na Kilimandžáro, možno už rovnakú podobu vrcholu nezdolá. Známa africká hora pokrytá ľadom a snehom sa nebezpečne topí.

08.12.2009 17:19 , aktualizované: 09.12.2009 08:20
Kilimandžáro Foto:
Na najvyššej hore Kilimandžáro mizne snehová pokrývka.
debata

Obrí končiar patrí medzi prírodné obete celosvetového otepľovania, ktoré chce zastaviť konferencia OSN v Kodani. Americkí vedci vystríhajú, že biela čiapočka Kilimandžára sa môže do roku 2033 stratiť.

Jo Anderson z tanzánijskej Ekologickej iniciatívy upozorňuje, ako človek zmenšuje podobu tejto hory: „Menej vegetácie, menej zrážok. Na vrchole padá menej snehu.“ Pod pílami a sekerami dedinčanov sa v oblasti strácajú lesy, lebo ich vyrubujú na drevené palivo. „Ročne v našom štáte zmizne viac ako 91-tisíc hektárov so stromami,“ smúti ministerka životného prostredia Batilda Burianová. „Ľudia nemajú zásobovanie energiami,“ pritakáva Andersonovi.

Tanzánia vyslala do Kodane 25-člennú delegáciu, aby upozorňovala na vplyvy klimatických zmien. Medzi ne v tomto štáte patrí aj nárast prípadov malárie, pretože moskyty sa začínajú viac vyskytovať v oblastiach, ktoré v minulosti boli pre tento hmyz príliš chladné. „Štyri roky vlečúce sa obdobie sucha v Tanzánii skántrilo 345-tisíc kusov dobytka z celkového počtu jeden milión,“ podotkla Burianová.

Pocity z Kilimandžára trápia 45-ročného vysokohorského vodcu Zakariu Kessyho. „Keď som pred osemnástimi rokmi začal sprevádzať turistov, zvyčajne snežilo vo výške 3 600 metrov. Teraz padajú biele vločky až hore,“ hovorí o veľhore, ktorá má 5 896 metrov.

O otepľovaní rozprával včera v Kodani šéf Svetovej meteorologickej organizácie Michel Jarraud. „Obdobie 2000 – 2009 bolo zrejme najteplejším desaťročím od roku 1850, keď sa začali pravidelne merať teploty,“ povedal. Dodal, že rok 2009 sa zapíše do dejín pravdepodobne ako piaty najteplejší rok v historických záznamoch.

debata chyba