Svahy plné pohody aj romantiky

"Počasie je teraz veľmi priaznivé, príjemné, aj podmienky sú dobré, upravené na lyžovanie. Žiadny nafúkaný sneh, ale celá oblasť je zasnežená ako v rozprávke," pozýva do kysuckej obce jej starosta Jozef Masnica. Makov má možnosti na zjazdové lyžovanie, snoubording a bežecké lyžovanie hneď v dvoch lyžiarskych strediskách a nie sú to nijaké dedinské vleky.

11.02.2010 15:20 , aktualizované: 12.02.2010 08:08
cestovanie, lyžovačka, lyže, svah, Makov Foto:
Zóna Snow Makov-Kasárne, nástupná stanica vlekov je v nadmorskej výške 900 metrov nad morom.
debata

 „Ak nerátam menšie strediská a Pezinskú Babu, sme zrejme prvá oblasť pre lyžiarov v smere od Bratislavy a chodia k nám aj návštevníci z Českej republiky,“ hovorí starosta. Svojou polohou Makov ponúka česko-slovenskú lyžovačku, obe zimné strediská sú blízko hranice s Českou republikou v pohorí Javorníky.

Pohodová lyžovačka pre rodinky s deťmi

Lyžiarsku sezónu začali v stredisku Ski Makov, ktoré je asi 3 kilometre od centra dediny, pred Vianocami a tak, ako aj všetky slovenské strediská, na umelom snehu. „Vďaka zasnežovaniu sme mohli spustiť sezónu, ktorá podľa počasia a podmienok trvá zvyčajne do konca marca,“ hovorí Stanislav Vlkovič zo strediska Ski Makov. Od Vianoc však pribudol najmä prírodný sneh a v prevádzke sú všetky tri vleky aj svahy, pričom najdlhšia Poma má takmer 1,5 kilometra a premáva aj detský vlek v malom zábavnom parku. „Myslím si, že tie podmienky na lyžovačku sú teraz najlepšie a bolo by dobré, keby počasie vydržalo aj na jarné prázdniny,“ uviedol po nedeľnej lyžovačke Peter Hlaváč. Od tohto týždňa stredisko, ktoré sa službami a ponukou skipasov orientuje na rodinnú lyžovačku, rozšírilo aj večerné lyžovanie na 5 dní v týždni od utorka do soboty. Zjazdovky sú označované ako stredne ťažké a ľahké. Z parkoviska sa predovšetkým najmenší návštevníci strediska ponáhľajú na prieskum ľadového hradu, ktorý je najmä dielom miestneho rezbára, ktorý je zamestnancom strediska a na starosti má úpravu zjazdoviek na ratraku.

V klimatických kúpeľoch na lyžiach aj bežkách

Tam, kde sa iné slovenské zjazdovky končia, tu sa ešte len v nadmorskej výške 900 metrov nastupuje na vleky, ktoré vytiahnu lyžiarov na zjazdovky v Makove – Kasárňach. Prvý vlek bol v stredisku, ktoré je asi 13 kilometrov od centra dediny, už v roku 1951. Dnes sú na severných svahoch najvyššieho vrchu pohoria Veľký Javorník (1 071 m n.m.) tri vleky, z toho je jeden pre začiatočníkov. Väčšina ubytovacích kapacít je priamo na svahu. „Keď sa vydarí počasie, lyžiarska sezóna trvá od Vianoc až do Veľkej noci. Skúsenosti sú také, že aj marcová lyžovačka je veľmi dobrá, dni sú dlhšie, slniečko je už vyššie. Super v tejto oblasti je klíma,“ konštatuje Vladislav Vařák zo strediska Zóna Snow Makov – Kasárne. Horská oblasť má pre veľmi kvalitné ovzdušie naozaj pridelený štatút klimatických kúpeľov. „Bonusom je upravovaná 13-kilometrová bežecká trať cez hrebeň Javorníkov,“ dodal Vařák. Lyžiarske zjazdovky sú vhodné pre náročných lyžiarov aj začiatočníkov. Názov Kasárne fakt súvisí s kasárňami. Rekreačná oblasť bola v minulosti pôvodne strážnym miestom na hranici s Uhorskom. V roku 1833 tu vybudovali ubytovne pre vojakov, ktorí za vtedajšej epidémie cholery na Slovensku strážili hranice, aby sa nákaza nerozšírila na Moravu.

V makovských strediskách je podľa starostu Masnicu pohodová rodinná aj romantická lyžovačka. Oficiálne štatistiky udávajú 500 lôžok v obci, na privátoch, v ubytovniach, penziónoch a horských hoteloch.

Stredisko Ski Makov

denné lyžovanie: od 9. do 16. h
- večerné lyžovanie: utorok, streda, štvrtok, piatok, sobota od 18. do 20.30 h
- viac informácií: www.skimakov.sk

** Stredisko Zóna Snow Makov – Kasárne**

denné lyžovanie: od 9. do 16. h
- večerné lyžovanie: streda, piatok, sobota od 18.30 do 21. h
- viac informácií: www.zona-snow-makov.sk

debata chyba