Zľavy na letné dovolenky sú predĺžené, možno ušetriť až pätinu

Cestovné kancelárie na Slovensku sa tento rok snažia nalákať ľudí na včasnú kúpu letných zájazdov vyššími zľavami. V akciách nazvaných first alebo prvý moment ponúkajú zľavy, ktoré boli v minulosti bežné iba v januári. Stále sa dá ušetriť až 20 percent z ceny zájazdu. A zatiaľ čo po iné roky sa v polovici marca zľavy vytratili, tento rok by mali trvať až do polovice apríla.

15.03.2010 08:22
dovolenka, more, pláž, deti, leto Foto:
dovolenka, more, pláž, deti, leto
debata

„V porovnaní s minulým rokom sú zľavy vyššie o približne desať percent. Pretože ľudia sú pre krízu stále opatrní a výber dovolenky odsúvajú na neskôr,“ povedala Anežka Hrabovská z cestovnej kancelárie Firotour. Kancelárie sa takto snažia ľudí naučiť kupovať zájazdy v predstihu ešte v zime, aby vedeli, či sa záujem výrazne neprepadne. Mnohí Slováci pritom po iné roky čakali až na letné výpredaje s odletmi v poslednej chvíli. Vlani ich veľa nebolo, pretože cestovky pod vplyvom krízy o tretinu znížili nakontrahované kapacity.

„Znížili sme ceny a zvýšili kvalitu, aby sme čo najviac ľudí nalákali práve v tomto období. Podľa toho, čo sa na začiatku roka najviac predáva, sa potom upravia objednané počty ľudí v hoteloch a letenky. V zájazdoch, o ktoré je záujem, doplníme miesta, pri ostatných uberieme,“ vysvetlil Oliver Kluch z cestovnej kancelárie Koala Tours. S akciovými cenami preto kancelárie začínali skôr ako v minulých sezónach. Mnohé odštartovali výpredaje first moment už pred Vianocami. Súčasne držia vysoké zľavy dlhšie.

Vďaka ich taktike sa tak dá napríklad teraz kúpiť osemdňový pobyt v trojhviezdičkovom hoteli v Turecku so službami all inclusive na jednu osobu za 400 eur (12 050 Sk), pričom bežná cena je približne 490 eur (14 761 Sk).

Slováci majú pritom už niekoľko rokov obľúbenú desiatku destinácií, ktoré radi navštevujú. „Patria medzi ne osvedčené letoviská v Egypte, Tunisku, Chorvátsku alebo Bulharsku,“ vymenoval Stanislav Macko, viceprezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Na prvých priečkach v rebríčku obľúbenosti sa každé tri či štyri roky vymieňajú favoriti. „Pri leteckých zájazdoch napríklad utíchla grécka módna vlna a teraz nastúpil záujem o Turecko,“ doplnil Kluch. Väčšina Slovákov však vyberá lacnejšie modely, cestuje na dovolenku vlastným autom alebo autobusom. Kým v roku 2008 sa pre zájazd s vlastnou dopravou rozhodla štvrtina dovolenkárov, vlani takto cestovala za oddychom až tretina ľudí, ktorí oddychovali v lete v zahraničí.

Výhodné ceny sú však lákadlom aj pri nakupovaní zájazdov v dodatočných výpredajoch, v poslednej chvíli. Tie cestovné kancelárie odštartujú zvyčajne tak tri týždne pred termínom a postupne ich zvyšujú. Ak sa však cestovkám podarí vypredať veľké množstvo zájazdov podobne ako vlani už na jar, ponuka last minute bude chudobná. „Už v strede leta nebolo z čoho vyberať a z ponuky kancelárií zostali iba zvyšky,“ doplnil Pavol Frankovič z cestovnej kancelárie Ruefa Reisen. Cestovné kancelárie totiž vlani okresali objednané kapacity približne o tretinu oproti roku 2008. A zoškrtané počty nezvyšovali ani teraz. Ak, tak iba výnimočne, aj to najviac o desať percent.

Čo platí tento rok výnimočne pri zľave first moment?

– v marci sa zvyčajne predávali zájazdy so zľavami 10 %, teraz sa nájdu stále ešte aj zvýhodnenia v rozsahu 15 – 20 %

– najvyššie zľavy platili do konca januára zvyčajne do 20 %, tento rok aj 25 %
zvyčajne zľavy klesali od januára každé dva týždne o dve-tri percentá, tento rok sa znižujú pomalšie

– zľavy first moment chcú cestovky poskytovať aj v apríli, budú však nižšie okolo 8 – 10 %

– cestovky pýtajú nižšie zálohy, obvykle pri objednávke bolo treba zaplatiť polovicu ceny, teraz sa mnohí uspokoja s 10 až 40 % ceny

– častejšie sa v cene zájazdu objavuje započítaná polpenzia

– namiesto jedného až dve deti zadarmo v cene za dve dospelé osoby

– lacnejšie ceny sa dávajú aj pre staršie deti, tradične sa menej platilo za deti do 8 – 12 rokov, teraz je to až pre deti do 15 rokov

Najobľúbenejšie krajiny na dovolenku pre Slovákov

debata chyba