V Benátkach nekŕmte holuby, vo Francúzsku sa nebozkávajte na stanici

Turisti, ktorí už spriadajú plány na letnú dovolenku a nechcú sa dostať do problémov so zákonom, musia byť obozretní. Právo je v každej krajine trochu iné a niektoré predpisy môžu vyvolať u našinca údiv a zaskočiť ho. Napríklad vo Francúzsku platí zákaz bozkávania sa na vlakových nástupištiach, v Thajsku sa zase nesmie šoférovať bez trička.

16.03.2010 16:37 , aktualizované: 18.03.2010 08:12
Benátky, cestovanie
Neodmysliteľné holuby na Námestí svätého Marca.
debata

Medzi neobvyklé nariadenia bez pochýb patrí „protižuvačkový zákon“, ktorý platí v Singapure. Tento predpis zaviedli v roku 2004. Jedinou povolenou žuvačkou je Nicorette, ktorá sa používa pri odvykaní od fajčenia. Dotyčný ju však musí mať predpísanú od lekára. Mená osôb, ktoré užívajú túto špeciálnu žuvačku, sú vedené v evidencii.

Okrem toho ľudia nesmú kŕmiť na tomto ostrove vtáky, pľuvať a odísť z verejnej toalety bez toho, aby spláchli. „Tento zákon sa zdôvodňuje čisto estetickými dôvodmi. Nikomu nie je príjemné chodiť po chodníkov plných vyžutých žuvačiek či vtáčieho trusu a nie je veľmi príjemné používať nespláchnutú toaletu,“ vysvetlil Tomio Okamura, hovorca Asociácie českých cestovných kancelárií a agentúr, ktorá rebríček desiatich najzvláštnejších zákonov pre turistov zostavila.

V horúcom Thajsku musia ľudia zabudnúť na riadenie motorky alebo auta bez trička. Za porušenie tohto pravidla hrozí pokuta v prepočte zhruba 6 eur.

Aj keď k Francúzsku v predstavách mnohých ľudí neodmysliteľne patrí bozkávanie, strážcovia poriadku v krajine galského kohúta ho nevidia radi. Od roku 1910 platí zákaz bozkávania sa na francúzskych vlakových staniciach. Tento zákon mal zabrániť meškaniu vlakov. Pretože nie je stanovený žiadny trest za jeho nedodržanie, môžu previnilcov jedine zdvorilo požiadať, aby opustili nástupište.

Spojené Arabské Emiráty zakazujú jesť na verejnosti počas ramadánu, ktorý trvá celý mesiac. Za porušenie tohto zákona hrozí dokonca väzenie. V minulosti skončili za mrežami kvôli tomu, že jedli na verejnosti za denného svetla počas tohto sviatku dvaja britskí turisti až na tri týždne. Ďalší museli zaplatiť mastné pokuty za pitie džúsu na verejnosti.

Zvláštny môže našincom pripadať aj zákon, ktorý platí na Granade. Karibská ostrovná krajina zakazuje prechádzať sa v plavkách mimo pláže. Na platenie veľkým množstvom drobných mincí si zase musia dať návštevníci pozor v Kanade. Zákon o kanadskej menej z roku 1985 stanovil pokyny, koľko mincí by sa malo používať. Predavač má právo nepredať tovar zákazníkovi, ktorý chce platiť veľkým počtom mincií.

Kto sa chystá do Benátok, mal by zabudnúť na kŕmenie holubov. Ak na námestí Sv. Marka strážcovia zákona pristihnú človeka pri tejto činnosti, môžu mu udeliť pokutu až 400 eur.

debata chyba