Luxusný Atlantis 'prepustil' žraloka

V akváriu luxusného Dubajského hotela Atlantis už nepláva žralok veľrybí, ktorý bol veľkou atrakciou hotela a tiež lákadlom pre ubytovanie s mimoriadnym zážitkom. Vedenie hotela ustúpilo ekológom a po roku a pol sa rozhodlo štvormetrového drsnokožca pustiť späť do oceánu. Informovala o tom agentúra AP.

18.03.2010 15:40 , aktualizované: 19.03.2010 07:00
hotel Atlantis Foto:
Luxusný hotel Atlantis v Dubaji. Vo veľkom akváriu už žralok nepláva.
debata

Samicu žraloka veľrybieho pred vypustením do vôd Perzského zálivu označili, aby sa jej budúce osudy mohli naďalej zazna­menávať.

Žraloka ulovili v roku 2008 a jeho umiestnenie do hotelového akvária vyvolalo okamžitú reakciu medzi ekológmi. Žralok veľrybí patrí medzi ohrozené druhy a preto dubajská tlač neustále poukazovala na neprimerane luxusnú atrakciu v Atlantise.

Hotel je v prevádzke od jesene 2008 a žralok plával spolu s inými vodnými živočíchmi v akváriu, na ktoré sa dá pozerať priamo z izieb. Vedenie hotela od začiatku tvrdilo, že pre žraloka bolo umiestnenie do akvária výhrou, pretože bol odchytený pri pobreží vo chvíli, keď bol úplne vyčerpaný. Hoteloví zamestnanci ale hovoria, že vedenie počítalo s umiestnením žraloka do akvária od samého začiatku.

Ubytovanie v najatraktív­nejších apartmánoch Atlantisu stojí v prepočte skoro 20-tisíc eur za noc. V izbách sú priehľady do akvária s 11 miliónmi litrami vody privádzanými z Perzského zálivu a 65 000 morskými živočíchmi.

debata chyba