Grécke Atény odhalia antický skvost

Grécka metropola Atény ponúkne už tento rok svojim návštevníkom unikátnu príležitosť prechádzať sa medzi zachovanými časťami antických stavieb, z ktorých najstaršie sú datované do 5. storočia pr.n.l. Tento jedinečný areál na úpätí Akropoly pozostáva z dvoch ulíc s pozostatkami radových domov, remeselníckych dielní, kúpeľov i verejných toaliet.

20.03.2010 18:24
Akropola
Akropola.
debata

Doteraz ich bolo možné pozorovať iba cez sklenenú podlahu nového múzea Akropola. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na grécku tlač.

Reštauračné práce v areáli potrvajú podľa gréckeho ministerstva kultúry do jesene. Potom si už budú môcť návštevníci múzea vychutnať atmosféru starovekých ulíc, po ktorých sa poprechádzajú vďaka špeciálne postaveným chodbám a malým mostom.

Areál má rozlohu asi pol hektára a jeho časť patrí k základom múzea Akropoly. Okrem gréckeho trhoviska Agora boli v Aténach ostatné obytné a remeselnícke priestory v priebehu storočí zničené. Dnes na ich mieste stoja výškové budovy.

Nové múzeum Akropola bolo slávnostne otvorené v júni 2009, rozkladá sa na ploche asi 25 000 štvorcových metrov. V tejto trojposchodovej budove je okrem iného vystavených aj viac ako 350 fragmentov a sôch z Akropoly, ktoré až doteraz držli v malom múzeu na posvätnej skale.

Budovu múzea projektoval francúzsko-švajčiarsky architekt Bernard Tschumi. Stavba stojí na pilotoch uprostred archeologických pamiatok neďaleko od antickej lokality a je presvietená prirodzeným svetlom. Ponúka panoramatický pohľad na Parthenón, jednu z najnavštevo­vanejších pamiatok na svete a architektonický skvost z 5. storočia pred naším letopočtom.

Múzeum zatiaľ navštívilo 1,7 milióna ľudí.

debata chyba