Španielska krásavica Gran Via oslavuje storočné výročie

Slávna madridská trieda Gran Via, na ktorej sídlia najznámejšie firmy, obchody, kiná a divadlá, oslávila v pondelok storočné výročia vzniku. Španielsky kráľ Juan Carlos pri tejto príležitosti odhalil maketu ulice, a to na mieste, kde jeho starý otec Alfonso XIII. Symbolicky položil prvý kameň.

06.04.2010 12:43
Gran Via Foto:
Gran Via
debata

Na ulici, ktorá patrí vďaka honosným fasádam domov k najkrajším v Španielsku, sa podľa miestnych ľudí stali najvýznamnejšie udalosti španielskych dejín. Prehnala sa ňou občianska vojna z druhej polovice 30. rokov minulého storočia a prešli sa po nej takí svetoví velikáni ako Orson Welles, Gary Cooper a Ava Gardnerová, o čom svedčia dobové fotografie v miestnom múzeu.

„Všetko, čo sa stalo v Madride, bolo tu a ak sa to nestalo tu, potom sa odvažujem povedať, že je to preto, že sa to v Madride ešte len má stať,“ vyhlásil v rozhovore pred denník El Mundo madridský starosta Alberto Ruiz-Gallardón.

Gran Via Foto: wikimedia.org
Gran Via Gran Via

V roku 1928 na Gran Via slávny matador Diego Mazquiarán zneškodnil býka, ktorý utiekol a vyvolával hrôzu a nabral niekoľkých chodcov. Režisér Alejandro Amenábar pri natáčaní filmu Otvor oči s Penélope Cruzovou v roku 1997 v ulici zablokoval pohyb tisíckam automobilov.

Na triede stále stojí prvý madridský mrakodrap, v ktorom sídlili telekomunikácie a z ktorého americký spisovateľ Ernest Hemingway posielal správy z občianskej vojny, keď armáda neskoršieho diktátora Francisca Franca bombardovala mesto. Budova, ktorá meria 89 metrov, symbolizovala snahu urobiť z triedy akúsi výkladnú vitrínu metropoly podľa vzoru Champs-Elysées v Paríži či 5. Avenue v New Yorku.

Madridská Gran Via Foto: vincentvanderveken.com
Gran Via Madridská Gran Via

Gran Via, ktorá sa počas krátkej vlády krajnej ľavice tesne pred občianskou vojnou volala Trieda Sovietskeho zväzu, v roku 1910 začali usilovne budovať. Jej 1,3 kilometra s príslušnými budovami a v nadväznosti na desiatky ďalších ulíc dobudovali až v roku 1929.

Za Francovej vlády sa volala ulica Josého Antonia Prima de Rivera podľa zakladateľa krajne pravicovej strany. Až v roku 1981, šesť rokov po smrti diktátora Franca, opäť získala späť svoj pôvodný názov.

debata chyba