Grécko vyplašilo turistov, tí masovo rušia rezervácie

Recepčná jedného z aténskych hotelov Maria Kanelopulu je tento mesiac zamestnaná škrtáním mien v rezervačnej kríze. Dôvodom sú násilné protesty proti vládnym úsporným opatreniam, ktoré vyvrcholili smrťou troch ľudí.

19.05.2010 15:11
Grécko, pláž, dovolenka Foto:
Grécka pláž Tsambika.
debata

Cestovné kancelárie tak majú teraz problémy s predajom zájazdov do Grécka, pretože potenciálnych návštevníkov odrádzajú časté nepredvídateľné štrajky a násilné strety pri protestoch, uviedla agentúra Reuters.

„Bojím sa. To jediné, čo v Grécku máme, je turistika, more, počasie,“ hovorí 45-ročná Kanelopulu v prázdnej vstupnej hale hotela NEFELI s 18 izbami. V Aténach od protestov 5. mája zrušili už 27 000 prenocovaní. Turistika je pritom jedným z hlavných zdrojov, ktorý má pomôcť Grécku dostať sa z vážnej dlhové krízy. Grécka ekonomika závisí od cestovného ruchu takmer pätinou a jeden z piatich obyvateľov pracuje v cestovnom ruchu.

Podnikatelia v cestovnom ruchu dúfali, že tento rok budú ťažiť zo slabého eura, a príjmy z turistiky sa tak po minuloročnom poklese o desať percent stabilizujú. Teraz sa však zdá, že sa zrejme zníži o ďalších sedem až deväť percent. A internetové stránky zamerané na turistiku sú plné obáv turistov, ktorí zvažujú, či majú zmeniť alebo zrušiť svoje rezervácie.

Grécko, ktoré je členom eurozóny, sa na konci minulého roka dostalo do dlhové krízy, keď kvôli vysokým dlhom a štatistickým manipuláciám stratilo dôveru finančných trhov. To viedlo k prudkému rastu úrokov pri gréckych dlhopisoch na rekordné úrovne. Situácia krajiny vyvolala otrasy na finančných trhoch a ohrozuje aj euro. Nová vláda bola nútená výmenou za finančnú pomoc zaviesť výrazné škrty, ktoré zahŕňajú zníženie miezd zamestnancov verejného sektora a zvýšenie daní. Opatrenia však vyvolali protesty odborov.

Cestovná kancelária Thomas Cook minulý týždeň uviedla, že predaj zájazdov do Grécka v Nemecku za posledné tri až štyri týždne klesol o 30 percent a v Británii o 24 percent. Obe krajiny sa na celkovom počte turistov v krajine podieľajú zhruba tretinou. Podľa cestovných kancelárií, ak bude chcieť krajina opäť získať turistov, ktorých teraz lákajú lacnejšie destinácie ako Turecko, bude musieť ďalej znižovať ceny.

Hotelieri už znížili ceny vlani a mnoho z nich vykazovalo tento rok ďalšie zníženie o 15 až 20 percent. Začali tiež vracať rezervačné poplatky a snažia sa prilákať klientov aj ponukou nocí zadarmo. Napriek tomu sú pesimistickejší ako celé odvetvie, a čakajú prepad príjmov až o 15 percent. „Od začiatku nepokojov máme 2000 až 3000 zrušených rezervácií denne,“ uviedol predseda komory hoteliérov Attica Hotels Chamber Alexandros Vasilikos.

Napriek všetkým problémom sa však začínajú objavovať aj priaznivé správy. Jednou z nich je, že riadiaci pracovníci letovej prevádzky sa rozhodli nepripojiť k štrajku. Záujem o Grécko je tiež stále z Ruska a Francúzska, kde si rezervácie zatiaľ vedú dobre.

debata chyba