Tibet otvoril brány do svojho raja

V tichom lesíku nad dedinkou Že-si sa otáča desiatka vodných kolies, ktoré poháňajú budhistické modlitebné mlynčeky. Aj keď len šesť kilometrov odtiaľto autobusy dopravujú tisícky turistov, aby navštívili jednu z najmalebnejších lokalít Číny, na tunajšej malej čistinke znie len spev vtákov. Aj tieto nepoškvrnené lokality môžu teraz turisti navštíviť, a to vďaka novému ekoturistickému projektu v známom národnom parku Ťiou-čaj-kou.

20.05.2010 16:40
Tibet Foto:
Tibeťania ponúkajú turistom všetko čo majú. Ticho, pokoj, ale aj "svätú horu".
debata

Tento park patrí k perlám čínskeho turizmu. Jazerá prírodnej rezervácie hrajú vďaka prítomnosti rôznych rias a minerálov farbami drahokamov a obklopujú ich panenské lesy. Po svahoch hôr sú rozosiate pôvodné tibetské dedinky.

Na fascinujúcu scenériu pozerajú v nemom úžase zástupy turistov, ktorých sem počas sezóny prichádza denne až 10-tisíc. Drevené chodníky, ktoré pretkávajú uzučké údolie, tak môžu vyzerať ako preplnené mestské bulváry.

Pre návštevníkov prírodného parku Ťiou-čaj-kou, ktorí túžia uniknúť davom, je tu však nový ekoturistický projekt, ktorý ponúka poznanie divočiny počas pešieho pochodu menším údolím Ča-žu, ktorý možno neoplýva pôsobivými jazerami, ale ponúka rovnako cenný pokoj. Údolie Ča-žu ukrýva okrem bohatej palety rastlín, vtákov a ďalších živočíchov aj také skvosty ako posvätný vodopád ovenčený modlitebnými vlajočkami, významnú modlitebňu určenú na uctievanie posvätnej hory, úkryty z dôb občianskej vojny a dve rozpadnuté dedinky, kam vlani zavítalo len 88 návštevníkov.

„Chcel som, aby ľudia získali z miestnych úžasných prírodných krás lepší dojem, aby sa dostali z dosahu autobusov a objavili divočinu,“ vysvetľuje manažér ekoturistického projektu Li Ťien-jü plynulou angličtinou.

Li začal s projektom minulý rok a zatiaľ ho riadi takmer sám. Robí pritom všetko od zverejňovania reklám cez sprievodcovské služby až po varenie a stavanie stanov. Vo svojej ponuke má jednodňové výlety i kempovanie v divočine cez noc a pre tých najzdatnejších záujemcov trojdňový pochod okolo posvätnej hory Ča-i-ča-ka v nadmorských výškach nad 4 000 metrov.

Úžasná tibetská príroda. Foto: kuní ksicht.flog
Tibet Úžasná tibetská príroda.

Miestni Tibeťania, ktorí vyznávajú bön budhizmus s koreňmi v animistických tradíciách, v 60. a 70. rokoch tvrdo bojovali, aby zabránili výrubu lesov v oblasti a svoju krajinu odjakživa starostlivo strážili.

„V posvätnej hore sme nikdy nerúbali stromy ani nelovil zvieratá,“ hovorí turistický sprievodca Lang-ťie, ktorý sa vzdal dobre plateného zamestnania v ropnom priemysle a vrátil sa do údolia, kde vyrastal. Teraz popisuje návštevníkom miestne jedlé rastliny i život v už zaniknutých dedinách umiestnených kvôli opakovanému nebezpečenstvu záplav vysoko na svahu.

Vytvorenie národného parku prispelo k tradičnej ochrane prírody z náboženských dôvodov na území s povestnou biodiverzitou, ktoré obývajú okrem iných aj známe pandy veľké.

Li sa teraz chystá zaradiť do programu výletov aj pochod do jednej z opustených dedín, ktorú tvoria chatrče z dreva a nepálených tehál v susednom údolí Che-ťiao, ktorého názov v tibetskom jazyku znamená raj. Predtým však ešte musí správe parku dokázať, že jeho ekoturistický projekt má budúcnosť v krajine, kde pešia turistika a táborenie vo voľnej prírode bolo ešte donedávna úplne neznámym fenoménom.

debata chyba