Chorvátsko: Vitajte v Brijuni a oddychujte!

Aj v tomto roku, napriek finančnej kríze, by sa Chorvátsko malo udržať na poprednom mieste záujmu oddychuchtivých Slovákov.

25.05.2010 16:07
Chorvátsko, pláž, more, dovolenka Foto:
Chorvátsko, pláž, more, dovolenka
debata

„Už aj preto, že ide o krajinu, ktorá je stále našou turistickou jednotkou,“ pripomenula pre Pravdu Nora Henterová, vedúca zastúpenia Chorvátskeho turistického združenia pre Slovensko. Vrátane tých, ktorí hľadajú raj na zemi. Napríklad v podobe malého opusteného ostrova s píniami a štrkovými plážami uprostred tyrkysového mora. Presne taký uvidia našinci neďaleko Puly na severnom Jadrane. Reč je o súostroví Brijuni. Pravdepodobne nápad s rajom na zemi mal aj dlhoročný prezident Josip Broz Tito, ktorý ostrovy po prvý raz navštívil roku 1947. „Brijuni sú dnes určené všetkým milovníkom chorvátskej prírody, ktorí majú chuť poznávať mnoho ďalších nevšedných zaujímavostí,“ dodáva Nora Henterová.

„Ostrovy nie sú trvalo obývané, ale turisti sa tu pohybujú po celý rok. Pre návštevníkov je východiskom výletov na Brijuni mestečko Fažana, odkiaľ jazdí pravidelná lodná linka,“ informuje „svoju“ skupinu Miroslav, sprievodca Chorvátskeho turistického združenia. Zároveň nezabudne pripomenúť, že autá na ostrov nesmú. Výnimku mali vždy iba vozidlá prezidenta Tita. Napríklad cadillac, na ktorom sa môžete za poplatok dať povoziť aj dnes. Turistov tak preváža vyhliadkový autovlak. Väčšina z nich mieri predovšetkým na ostrov Veliki Brijun. Z jeho centra vás vláčik dovezie k vzdialeným archeologickým lokalitám, ako je záliv Verige s pozostatkami rímskej rustikálnej vily z 1. st. n.l. Lákadlom je aj miestna zoo a safari. Prezrieť si môžete aj archeologické múzeum umiestnené v benátskom kaštieli zo 16. storočia, ako aj malý gotický kostol Sv. Germana z 15. storočia so stálou výstavou kópií fresiek a hlaholských nápisov z oblasti Istrie.

Takmer polovicu celkovej ostrovnej plochy zaberajú veľmi pekne upravené parky a trávnaté plochy so skupinami paliem, borovíc aj exotickými rastlinami, ako sú eukalypty, sekvoje, cédre, bambusy. Voľne tu pobehujú jelene, muflóny a pávy. Juhoslovanský prezident Tito tu nechal zriadiť safari park, v ktorom žijú prevažne exotické živočíšne druhy. Mnohé z nich dostával ako dary od rôznych štátnikov. Nájdeme tu napríklad antilopy, gazely, zebry, lamy a donedávna aj pár slonov. „Žiaľ, slonica, osobný darček indickej premiérky Indiry Gándhíovej, nie tak dávno opustila zvieraciu ríšu. Za to papagáj kakadu s menom Koki, ktorého daroval prezident Tito vtedy deväťročnej vnučke Saške, prežije vari všetkých tunajších zvieracích obyvateľov,“ predpovedá Miroslav.

Od roku 1947 slúžili ostrovy ako exkluzívna letná rezidencia juhoslovanskej hlavy štátu. Biela vila (Bijela vila), Titovo oficiálne sídlo, kde v roku 1956 podpísali zakladajúcu listinu Hnutia nezúčastnených krajín, tzv. Brijunskú deklaráciu, je len jeden z viacerých veľkolepých elitných objektov. Sú v nich umiestnené cenné umelecké predmety z celého sveta.

Národný park Brijuni je príkladom toho, ako si spestriť dovolenkové chvíle. Nájdu sa v ňom vášniví cyklisti, pre ktorých je pripravená prehliadka jednotlivých ostrovov na bicykloch. Tie si môžete požičať priamo na ostrove. Golfisti môžu vyštartovať na trávnik a vychutnávať si hru v pokoji a nezabudnuteľnej prírode Brijunských ostrovov. Nakoniec si záujemcovia môžu zaplávať v zátoke, v ktorej ešte stoja zrúcaniny rímskej vily z 1. storočia a chrámu bohyne lásky Afrodity. Podľa legendy, ak vraj oboplávate chrám, tak nájdete veľkú lásku. Tak neváhajte a oddychujte.

debata chyba