Pozor! Falošní sprievodcovia zdierajú turistov v okolí Vatikánu

Cestovné kancelárie a sprievodcovia pracujúci bez povolenia neváhajú vyberať vstupné do Svätopeterskej baziliky, kam je však prístup zdarma. Pôsobia najmä v turisticky najatraktívnejších častiach Ríma a Vatikán a ich zisky dosahujú v prepočte niekoľko stotisíc eur mesačne. Upozornila na to cirkevná agentúra I.Media.

21.06.2010 19:44 , aktualizované: 22.06.2010 07:04
Rím, Vatikán Foto:
Bazilika sv. Petra.
debata

Počet falošných sprievodcov narastá najmä v okolí Vatikánu. Ide väčšinou o mladých cudzincov, ktorí odchytávajú turistov na strategických miestach. Napríklad pri výstupe zo stanice metra Ottaviano neďaleko Vatikánu ponúkajú títo podvodníci návštevníkom tzv. Vatican tours.

Talianska polícia na základe polročného sledovania zistila, že turistický sektor v Ríme a jeho okolí je z polovice kontrolovaný organizáciami, ktoré pôsobia bez riadneho povolenia.

Od novembra minulého roku do apríla 2010 polícia sledovala Vatikán, Koloseum, Forum Romanum, Palatin, Pantheon, okolie fontány di Trevi a Hadriánovej vily v Tivoli pri Ríme. Z takmer 800 kontrolovaných osôb, ktoré ponúkali služby turistom, ich 120 pôsobilo bez povolenia a 60 percent z nich boli cudzinci, najmä Američania, Briti a Austrálčania. Čo sa týka cestovných kancelárií, len dve z 32 mali riadne povolenie.
Zisky sprievodcov pracujúcich „načierno“, ktorí sa sústreďujú na turistami najviac navštevované miesta, dosahujú 250-tisíc až 300-tisíc eur denne.

Luca Odevaine, riaditeľ polície v kraji Lazio, kde Rím leží, vyhlásil, že okrem daňových únikov poškodzujú nelegálne cestovné kancelárie a falošní sprievodcovia povesť mesta.

debata chyba