Kambodža láka turistov na lov tarantúl, čo si ulovia, to si aj zjedia

Lov tarantúl, ktoré potom človek môže zjesť, sa v Kambodži stáva novou atrakcou pre turistov milujúcich extrémne zážitky. Tarantuly sú v Kambodži považované za delikatesu.

23.06.2010 14:24
pavúk, tarantula Foto:
pavúk, tarantula
debata

Zahraniční návštevníci, ktorí sú ochotní vyskúšať prakticky čokoľvek, sa pripájajú k miestnym obyvateľom pri love v pavúčích norách, aby potom nohaté pavúky mohli zjesť – či už máčané v sójovej omáčke alebo napríklad smažené so soľou a cesnakom.

Lov je jednoduchý. Kambodžania v okolí mesta Sukon vyrážajú do džungle alebo na plantáže s kešu orieškami, kde pichajú palicami do stoviek pavúčích dier a chytajú tarantuly vybiehajúce v panike von. Pretože tarantula je nočný tvor, lov sa koná cez deň, aby bol úlovok čo najväčší.

Tento zážitok zatiaľ neinzeruje žiadna cestovná kancelária, ale turistom ho ponúkajú priamo miestni obyvatelia v mestách Sukon a Kampong Cham, kde sa tarantule jedia najčastejšie.

Začiatok konzumácie tarantúl a obchodu s nimi sa údajne datuje do 70. rokov minulého storočia, keď ľudia utekali do džungle pred režimom Červených Kmérov, a aby prežili, živili sa pavúkmi a ďalšími druhmi hmyzu. Tarantuly miestnym obyvateľov zachutili a začali experimentovať so spôsobmi, ako ich dochutiť a do akých jedál upraviť.

Mnohí Kambodžania navyše veria, že tarantuly majú aj liečivé účinky a pomôžu im pri celej škále problémov od bolesti chrbtice až po problémy s dýchaním. Najúčinnejšie podľa nich sú naložené v ryžovom víne.

debata chyba