Na Machu Picchu bude od júla opäť premávať vlak

Od prvého júla bude turistom sprístupnená železničná trať na posvätné miesto Inkov Machu Picchu v Peru. Slávnostne železnicu otvorili ešte v apríli, ale nie v celej dĺžke, a tak časť cesty museli ľudia absolvovať v autobusoch. Trať výrazne poškodili silné dažde na konci januára tohto roka.

24.06.2010 13:22
Machu Picchu Foto:
Jediný spôsob, ako sa turisti môžu na Machu Picchu dostať, je vlakom alebo pešo.
debata

V tom čase ostalo na Machu Picchu uväznených asi dvetisíc ľudí, z toho približne štyridsať Slovákov. Starších účastníkov poznávacieho pobytu po Južnej Amerike odviezli vrtuľníkmi, ostatní museli čakať niekoľko dní. „Čas trávime pomáhaním miestnym obyvateľom, ktorých príbytky a cesty poškodila voda,“ povedal vtedy pre Pravdu sprievodca výpravy Michal Chmeliar. „Na námestí sa hrá volejbal a ľudia sa zapisujú do zoznamov na odlet. Všetko riadi peruánska armáda,“ dodal.

Prívalové dažde a zosuvy pôdy sú v období okolo januára bežné. Toho roku však bol dážď vytrvalejší a následné zosuvy si vyžiadali sedem ľudských životov a poškodili železnicu. Jediný spôsob, ako sa možno z Machu Picchu dostať, je vlakom alebo pešo. Pešia túra do Cuzca však trvá 3 až 4 dni. Turisti tak skončili v mestečku Pueblo, ktoré má štyritisíc obyvateľov.

Machu Picchu postavili niekedy okolo roku 1450, v čase najväčšej sily ríše Inkov. Obyvatelia ho však opustili ani nie sto rokov po jeho dokončení, keď impérium skolabovalo pod útokmi španielskych dobyvateľov. Napriek tomu, že citadela je umiestnená len 80 kilometrov od Cuzca, čo bolo hlavné mesto Inkov, Španieli Machu Picchu nikdy neobjavili.

debata chyba