Pramene v Liptove zohrejú aj v chladnom počasí

Horúce liečivé pramene, ktoré zohrievajú návštevníkov Liptova v Bešeňovej, majú základ v hĺbke 1 987 metrov. Odtiaľ vyvierajú s teplotou 60,5 stupňa Celzia. Vrt hĺbili v roku 1987 a bol začiatkom novodobej histórie rekreačnej oblasti s termálnym parkom v Bešeňovej. Druhý vrt pribudol pred dvomi rokmi.

28.07.2010 19:57 , aktualizované: 29.07.2010 10:00
Thermal park, Bešeňová Foto:
Thermal park v Bešeňovej.
debata

Prvé zmienky o termálnych prameňoch v Bešeňovej sú z roku 1952. A ešte dávno predtým si blahodarné účinky a preliečenie po bojoch odskúšali aj starí Kelti. O ich prítomnosti v regióne svedčí neďaleké archeologické keltské múzeum v prírode Havránok. V roku 1993 začali fungovať prvé vonkajšie bazény, pričom ich vzhľad sa výrazne začal meniť po rekonštrukciách v rokoch 2006 a 2007. Dnes sú zárukou, že aj v chladnom Liptove sa dá zohriať. Aj keď sa nečakane cez letné dovolenky ochladí, keď prší, alebo aj v zime.

V okolí Bešeňovej sa nachádza 14 prameňov, ktoré sú bohaté na mineralizáciu. Ich zloženie sa odlišuje malými odchýlkami teplôt a celkovej mineralizácie. Teplota vody a jej zloženie sú aj za vznikom vzácnej lokality a prírodnej pamiatky – Bešeňovských travertínov. Po kaskádach v opustenom lome stále steká minerálna voda, ktorá im dodáva lesk i sfarbenie.

Miesto, kde bešeňovské pramene vyvierajú, má červenohnedé sfarbenie. Taká je aj voda v termálnych bazénoch. Pod rôznymi dýzami či v bublinkách si ju návštevníci užívajú v teplotách od 26 do 39 stupňov Celzia. „Bešeňovská geotermálna a minerálna voda blahodarne pôsobí na pohybové a dýchacie ústrojenstvo, má priaznivé kozmetické účinky a vďaka lítiu pozitívne vplýva na psychiku. Zloženie vody obsahuje horčík, vápnik, sodík, draslík, mangán, železo, sírany a bikarbonáty, voľný kysličník uhličitý a ďalšie minerály,“ hovorí Miroslava Česáková z Thermal parku Bešeňová. Okrem ôsmich bazénov s termálnou vodou je vo vonkajšom areáli ďalších päť antikorových bazénov s ohrievanou čírou vodou a vodnými atrakciami. Je tu kamienková pláž aj nudistická pláž. Vo vnútornej časti sú tri bazény s atrakciami a vitálny svet so saunami, tepidáriami, horským potokom aj s vyhrievanou lavicou obloženou mozaikou z 24-karátového zlata. Podobné kreslo vraj vlastnil Alexander Veľký.

Bešeňovské termálne pramene však nie sú v regióne Liptova jediné. Chladný kraj na severe Slovenska je známy aj ďalšími teplými a termálnymi prameňmi. Kúpajúci sa si užijú atrakcie v Tatralandii pri Liptovskom Mikuláši, liečivú silu vody spoznajú aj v kúpeľnom centre pod Chočskými vrchmi v Lúčkach. K chladnejším prameňom patria žriedla v Jánskej doline, kde boli v minulosti malé kúpele na liečenie reumy a ženských chorôb. Termálne kúpalisko je v Liptovskom Jáne.

Užitočné info

  • Celodenný Business balík so vstupom do vnútorných aj vonkajších bazénov vrátane vodných atrakcií, toboganov či víriviek dospelého návštevníka vyjde na 17 eur. Deti do 6 rokov majú vstup zdarma, staršie deti platia za celý deň 14 eur. Sú možné aj dvoj- či trojhodinové vstupy, ktoré sa pre deti od 6 rokov, študentov, dôchodcov a ZŤP začínajú na sume 6 eur a pre dospelých 9 eur. V ponuke sú rôzne kombinácie služieb so vstupmi do ďalších častí Thermal parku.
Súťaž, cestovanie, Žilinský kraj
debata chyba