Košer strava je rôznorodejšia, ako si Židia myslia

Kobylky sú najlepšie vyprážané a sú kóšer. Tieto informácie vštepovali ľuďom do hlavy organizátori šesťhodinového maratónu, pri ktorom si v Jeruzaleme pochutnávali na dávno zabudnutých jedlách zodpovedajúcich židovským stravovacím predpisom.

30.07.2010 09:41
Ortodoxný Žid Foto:
Ortodoxný Žid
debata

Na stole bolo 18 chodov a sedeli za nim až 240 stravníkov. Servírovali sa mäsá z mnohých tvorov, zoznam pripomínal popis zoologickej záhrady, píše agentúra AP.

Organizátori si myslia, že je na čase, aby si ľudia uvedomili, že košer nie je iba kuracia polievka s knedlíkmi. Zoznam potravín, ktoré Židia jedli v minulosti, je veľmi dlhý, a túto 2500 rokov starú tradíciu je potrebné uchovať.

„Máme veľmi bohatú tradíciu kóšer jedál, ale dnes prevláda obchod, prednosť sa dáva tomu, čo je lacné a rýchlo rastie,“ povedal jeden z organizátorov Ari Greenspan.

Biblické predpisy o tom, čo Židia smú a nesmú jesť, zahŕňajú čiernu listinu zakázaných potravín. Je na nej mäso zo svíň, supov a bezšupinatých rýb. Kým hovädzie košer je, bravčové nie. Pstruh sa je, krab nie. Veriaci židia tieto pravidlá dodržiavajú, ale zrejme by ich nenapadlo nahradiť bežné hovädzie alebo kuracie mäso tiež prípustným mäsom z bažanta či vodného byvola.

Zubár Greenspan a rabín Ari Zivotofsky sa už dlho venujú podrobnému skúmaniu kóšer kuchyne. Obaja majú 47 rokov a prvýkrát sa stretli ako mladíci v náboženskej škole pri Jeruzaleme. Naučili sa, ako má vyzerať rituálne zabíjanie, a pochopili, že vedomosti o židom povolenom mäse  sú v ohrození, pretože pamätníci zomierajú a tradíciu odnášajú so sebou. Napríklad pravidlá správneho zabitia hydiny sa odovzdávajú výhradne ústnou tradíciou a vysvetliť ich môže len ten, kto takúto skúsenosť osobne mal, tvrdí Greenspan.

Keď sa niekto nepostará o kontinuitu tejto praxe, mohlo by to so sliepkami dopadnúť podobne ako s pávmi. Páv bol jedným z 30 iných druhov zobrazených v 150 rokov starej talianskej knihe povolených vtákov, avšak dnes už nikto nemôže dosvedčiť, ako má správne jeho zabitie prebiehať. Takže páv nakoniec z dnešného kóšer jedálnička zmizol.

Greenspan a Zivotofsky sa vydali do sveta. Navštívili 40 krajín, stretli sa so starnúcimi znalcami kóšer zabíjania a boli pri pojedaní kobyliek, ktoré milujú hlavne židia v Jemene.

Nadobudnuté vedomosti priviezli späť do Izraela a 22. júla usporiadali veľkú a rozmanitú hostinu. Na tanieroch bol vrabec aj holub, mäso z jeleňa aj opečený los alebo grilované kravie vemeno. Ďalej v škorici naložený bažant privezený z Ríma. Zubár a rabín dokonca našli v Alžírsku, Francúzsku a Izraeli troch mäsiarov, ktorí si pamätali, ako správne zabiť perličku.

Pri hostine boli rabíni a učenci a ku každému chodu podali vyčerpávajúci výklad. Nekonečné debaty sa viedli o náležitosti niektorých zvierat, napríklad mečúňa, ktorý sa tiež servíroval.

Zivotofsky ho na rozdiel od ostatných odmietol jesť, pretože podľa jedného rabína, ktorý žil v 16. storočí, má táto ryba šupiny, len kým je vo vode. Po vytiahnutí jej spadnú.

Účastníci gastronomického stretnutia sa postarali aj o navrátenie niektorých druhov späť na kóšer menu. Späť je napríklad parmička eufratská, ktorá je biblická šibuta. V Jeruzaleme bola na stole tiež. Bola z Turecka a podávala sa ako vyprážaný rybý karbanátok.

S kobylkami to takmer dopadlo zle. „Nechali sme si ich v Izraeli na tento účel vychovať. Ale prišli horúčavy a všetky zahynuli. Dostali sme sa do úzkych,“ popisoval drámu Greenspan. Potom sa ale organizátori dozvedeli, že v Británii existuje pracovisko zaoberajúce sa chovom hmyzu. Greenspan zavolal svojmu bratrancovi v Británii a ten kobylky priviezol do Izraela v kufri. A pri hostine boli veľkým hitom.

debata chyba